Serbia oferă guvernului român dreptul de proprietate asupra complexului „Luceafărul” din Vârşeţ

Guvernul a aprobat miercuri hotărârea pentru aprobarea Acordului între Executivul României şi cel al Serbiei referitor la transferarea dreptului de proprietate asupra complexului „Luceafărul”, semnat la Bucureşti, la 27 iunie 2022.

11926 afișări
Imaginea articolului Serbia oferă guvernului român dreptul de proprietate asupra complexului „Luceafărul” din Vârşeţ

FOTO Românii independenţi din Serbia

Astfel, guvernul Serbiei cedează dreptul de proprietate Executivului român, se arată în comunicatul oficial. 
 
Complexul „Luceafărul” din Vârşeţ, Provincia Autonomă Voivodina, Republica Serbia, constituie o componentă de o importanţă deosebită a patrimoniului cultural al membrilor minorităţii române din Serbia, transmit autorităţile. 
 
Complexul este una din cele mai impozante clădiri din Vârşeţ, localizat în centrul oraşului, pe un teren de aproximativ 2.460 metri pătraţi. 
 
Destinaţia iniţială a acestuia a fost Banca „Luceafărul”, care a finanţat activitatea agricolă a românilor din zonă, clădirea fiind utilizată ulterior pentru multiple acţiuni de promovare a identităţii culturale şi spirituale româneşti. În perioada comunistă, clădirea a fost naţionalizată.
 
După înlăturarea regimului comunist, asociaţii ale membrilor minorităţii române au iniţiat demersuri pentru retrocedarea clădirii, care nu au fost, însă, soluţionate favorabil de autorităţile sârbe, în special din cauza lipsei documentelor doveditoare ale dreptului de proprietate. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici