Sergentul român Ruxandra Rafail a condus echipa de supraveghere la primul zbor AWACS deasupra României

Sergentul român Ruxandra Rafail a condus echipa de supraveghere la primul zbor AWACS efectuat asupra României, în urma crizei din Crimeea, potrivit unui newsletter NATO.

1470 afișări
Imaginea articolului Sergentul român Ruxandra Rafail a condus echipa de supraveghere la primul zbor AWACS deasupra României

Sergentul român Ruxandra Rafail a condus echipa de supraveghere la primul zbor AWACS deasupra României (Imagine: www.roaf.ro)

Consiliul Nord-Atlantic a decis, la 10 martie, efectuarea unor zboruri de supraveghere AWACS în spaţiul aerian al României şi în cel al Poloniei, ca urmare a evenimentelor din Ucraina. Totodată, Consiliul a anunţat că zborurile de supraveghere se vor desfăşura pe rute şi în zone prestabilite. Aceste misiuni sunt realizate de aparatele AWACS de la baza aeriană a NATO din Geilenkirchen, Germania.

Prima misiune AWACS în spaţiul aerian al României a avut loc la 14 martie, iar din echipaj a făcut parte şi o româncă.

Este vorba de sergentul Ruxandra Rafail, care a fost "Surveillance Controller". "A fost grozav să lucrez într-o Componentă multinaţională şi în special în acest caz - să zbor pe deasupra ţării mele şi să o protejez", a precizat Ruxandra Rafail, citată în newsletter-ul NATO.

Persoana desemnată "Surveillance Controller" (SC) conduce echipa de supraveghere care furnizează imagini şi le transmite la bază şi altor unităţi aeriene.

Un echipaj AWACS este format din cel puţin 16 persoane.

Aeronavele AWACS operează în cadrul Componentei de aeronave E-3A – parte a Forţei NATO de Avertizare Timpurie, a cărei misiune de bază este asigurarea supravegherii aeriene, comenzii, controlului şi comunicaţiilor pe timpul operaţiilor desfăşurate în spaţiul aerian al Alianţei.

Aeronavele operează la înălţimi de peste 9.000 metri, cu o rază de descoperire a radarului de 31.000 kilometri pătraţi şi pot detecta ţinte ce evoluează la înălţimi mici, în limita a 400 kilometri şi la înălţimi medii, în limita a 520 kilometri, potrivit unui comunicat al Statului Major al Forţelor Aeriene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici