Sesiunea specială a bacalaureatului. Care au fost diferenţele majore între cea de anul acesta şi cea din 2011

Sesiunea specială a bacalaureatului, care a declanşat controverse după ce reprezentanţii COSR s-au declarat surprinşi de numărul mare al celor aproape 900 de candidaţi, a avut, anul trecut, aproximativ 600 de candidaţi şi o promovabilitate de 99%, faţă de 35% anul acesta.

128 afișări
Imaginea articolului Sesiunea specială a bacalaureatului. Care au fost diferenţele majore între cea de anul acesta şi cea din 2011

-Sesiunea specială a bacalaureatului. CAre au fost diferenţele majore între cea de anul acesta şi cea din 2011 (Imagine: Laszlo Mihaly - MediafaxFoto))

În 2011, la bacalaureatul dedicat elevilor din loturile pentru olimpiade şi concursuri internaţionale sportive sau pe discipline, desfăşurat în Râmnicu Vâlcea, au participat 596 de candidaţi, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar al Judeţului Vâlcea.

Examenul, potrivit Ministerului Educaţiei, a fost un succes total pentru participanţi. "Promovabilitatea a fost de 99%", a declarat, pentru MEDIAFAX, Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Anul acesta, când la examen s-au înscris 880 de candidaţi, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Octavian Morariu, s-a declarat surprins de numărul mare al acestora, subliniind că la Centrele Naţionale Olimpice pentru Pregătirea juniorilor activează doar 108 sportivi cu vârsta de bacalaureat.

Mai mult, COSR a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret (ANST) şi Ministerului Educaţiei demararea unei investigaţii privind numărul candidaţilor, demersul venind după ce a fost făcută publică promovabilitatea înainte de contestaţii, 34,2%, de trei ori mai mică decât cea din 2011.

"COSR a solicitat ANST şi MECTS să demareze o investigaţie serioasă vizavi de modul în care au fost realizate înscrierile sportivilor de performanţă pentru sesiunea specială de bacalaureat din acest an, neplăcut impresionat de promovabilitatea extrem de scăzută şi surprins de numărul mare de candidaţi", s-a arătat într-un comunicat de vineri al COSR.

În replică, Ministerul Educaţiei a precizat că la sesiunea specială a bacalaureatului din 2012 au participat peste 800 de competitori la concursuri sportive. Mai precis, au subliniat reprezentanţii ministerului, doar 47 dintre candidaţii de anul acesta sunt competitori la concursuri pe discipline de învăţământ, restul fiind la cele sportive.

Altfel spus, grosul participanţilor a fost format de candidaţi competitori la paraşutism, atletism, baschet, biliard-pool, box, canotaj, călărie-obstacole, ciclism- triatlon, bob-sanie, fotbal, fotbal-tenis, gimnastică aerobică, gimnastică ritmică, haltere, handbal, hochei pe gheaţă, hochei pe iarbă, judo, kaiac-canoe, karate, kempo, wushu, karate tradiţional, karate WKC, lupte, ju-jitsu, motociclism, nataţie, pentatlon modern, orientare sportivă, polo, patinaj, rugby, radioamatorsism, schi-biatlon, scrimă, tenis, tenis de masă, tir sportiv, volei şi karting, conform precizărilor făcute de minister, înainte de examen, pe baza listelor de înscrieri.

"Candidaţii care sunt competitori la concursuri sportive au fost înscrişi pe baza listelor oficiale trimise de 64 de federaţii sportive şi semnate de preşedinţii şi secretarii acestor foruri", spune Stelian Fedorca.

Contestarea numărului mare de candidaţi determină însă Ministerul Educaţiei să demareze o verificare internă legată de modul de înscriere. "Datele primite de la federaţii nu le putem verifica. Acestea sunt semnate, asumate şi trimise la noi de către federaţii. Vom verifica, în schimb, modul de înscriere, mai precis cum au fost procesate datele din liste, pentru nu a se fi strecurat eventuale erori", a mai spus secretarul de stat în Ministerul Educaţiei.

Tot la sesiunea specială de anul acesta, din examen au fost eliminaţi 25 de candidaţi, care au fost prinşi având asupra lor fiţuici sau telefoane mobile, potrivit reprezentanţilor ministerului.

"Tentativa de fraudă a fost descoperită atât cu ajutorul camerelor de supraveghere din sălile de examen, cât şi cu cel al profesorilor supraveghetori care şi-au făcut datoria", a informat Ministerul Educaţiei.

În 2011, la sesiunea specială pentru participanţii la olimpiade şi competiţii internaţionale, în sălile de examen nu au fost instalate camere de supraveghere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici