Sesizarea în cazul legii privind personalul contractual al ISC, discutată de Curtea Constituţională în 13 noiembrie

Curtea Constituţională discută în 13 noiembrie sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în cazul legii care reglementează, printre altele, transformarea, fără concurs sau examen, a posturilor personalului contractual la Inspectoratul de Stat în Construcţii în funcţii publice.

370 afișări
Imaginea articolului Sesizarea în cazul legii privind personalul contractual al ISC, discutată de Curtea Constituţională în 13 noiembrie

Sesizarea în cazul legii privind personalul contractual al ISC, discutată de Curtea Constituţională în 13 noiembrie (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, miercuri, preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituţionalitate în cazul Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 26/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 63/2001 privind înfiinţarea Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC).

În iulie, preşedintele trimisese această lege la Parlament, pentru reexaminare.

Legea aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 26/2013 prin care se modifică Ordonanţa Guvernului 63/2001 privind înfiinţarea Inspectoratului de Stat în Construcţii, iar la articolul I punctul 3 se prevede că "personalul Inspectoratului de Stat în Construcţii - I.S.C. are calitatea de funcţionar public, cu excepţia personalului care exercită activităţi de secretariat, administrative, de protocol şi de deservire", informează preşedintele în sesizarea către CC, citată într-un comunicat al Preşedinţiei remis MEDIAFAX.

De asemenea, articolul III statuează că transformarea posturilor personalului contractual încadrat în structura organizatorică a ISC, care implică exercitarea prerogativelor de putere publică, în funcţii publice se face în conformitate cu prevederile Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici.

"Potrivit Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, ocuparea funcţiilor publice se face în urma promovării unui concurs sau examen, prin promovare, transfer, redistribuire, recrutare sau alte modalităţi prevăzute expres de această lege. Legea-cadru, menţionează posibilitatea transformării posturilor funcţiei publice doar în cazul promovării funcţionarului public (Art. 64 alin. 2) şi în cazul în care se solicită transformarea unei funcţii publice vacante într-o funcţie publică cu o altă denumire sau într-o funcţie publică de nivel inferior sau superior (Art. 107 alin. 2 lit. b)", scrie preşedintele în sesizare.

Potrivit acestuia, reglementarea impusă de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 26/2013 nu prevede nicio condiţie referitoare la recrutare sau promovare prin examen sau concurs pentru personalul contractual încadrat la ISC atunci când acesta îşi schimbă statutul în funcţionari publici.

"Transformarea posturilor personalului contractual dintr-o instituţie publică în funcţii publice nu este o modalitate prevăzută în Legea nr. 188/1999, având în vedere faptul că Legea-cadru privind Statutul funcţionarilor publici stabileşte în mod expres şi limitativ modalităţile de recrutare şi numire în funcţie a funcţionarilor publici. Astfel, considerăm că prevederile mai sus-menţionate constituie discriminare faţă de alte categorii de funcţionari publici, ceea ce este împotriva dispoziţiilor Art. 16 alin. (1) din Constituţie referitoare la principiul conform căruia cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. Având în vedere cele expuse, vă solicităm să constataţi neconstituţionalitatea Legii pivind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 26/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 63/2001 privind înfiinţarea Inspectoratului de Stat în Construcţii - I.S.C", mai scrie Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat în iulie cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 26/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 63/2001 privind înfiinţarea ISC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici