Sever Mureşan, obligat să plătească despăgubiri de peste 100 milioane de dolari în cazul Dacia Felix

Curtea de Apel Constanţa a respins, miercuri, contestaţia în anulare depusă de Sever Mureşan, prin care solicita să nu plătească despăgubiri de peste 100 de milioane de dolari şi 10 de milioane de franci elveţieni în cazul Dacia Felix, astfel că acesta este obligat să achite sumele respective.

308 afișări
Imaginea articolului Sever Mureşan, obligat să plătească despăgubiri de peste 100 milioane de dolari în cazul Dacia Felix

Sever Mureşan, obligat să plătească despăgubiri de peste 100 milioane de dolari în cazul Dacia Felix (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel Constanţa, Sever Mureşan a fost obligat să plătească despăgubiri de peste 100 de milioane de dolari şi 10 milioane de franci elveţieni în cazul Dacia Felix.

Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.

În 19 martie, Sever Mureşan a înaintat magistraţilor de la Curtea de Apel Constanţa o contestaţie în anulare în care solicita să nu plătească despăgubiri de peste 100 de milioane de dolari şi 10 milioane de franci elveţieni în cazul Dacia Felix, ca reacţie la decizia Tribunalului Constanţa care l-a obligat, în februarie 2009, la plata acestei sume.

În februarie 2009, Tribunalul Constanţa a decis achitarea lui Sever Mureşan şi a lui Mircea Horia Hossu, într-un dosar care viza falimentul Băncii Dacia Felix, cei doi fiind acuzaţi de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, gestiune frauduloasă şi abuz în serviciu. De asemenea, instanţa Tribunalului Constanţa i-a obligat, în solidar, pe Mircea Horia Hossu şi Sever Andrei Mureşan, la plata către S.C. "Bank Leumi România" S.A. Bucureşti (fostă S.C. "Eurom Bank" S.A. Bucureşti - fosta Dacia Felix) a 15.800.000 de lei, 119.607.318 dolari şi 10.000.000 de franci elveţieni, precum şi echivalentul în lei a sumei de 2.757.830 de franci francezi, la data ieşirii din circulaţia monetară.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 1993 - 1995, în calitate de preşedinte al unor societăţi comerciale cu sediul în România şi în străinătate, dar şi ca membru în Consiliul de Administraţie, Mureşan ar fi obţinut de la Dacia Felix credite în valoare de peste o mie de miliarde de lei vechi. Motivul oficial era achiziţionarea de oţel-beton, care urma a fi exportat către societatea Cadewel Investment Ltd., din Insulele Virgine, al căror administrator era.

Pentru acoperirea rambursării creditelor, Mureşan, în înţelegere cu Hossu, ar fi întocmit şi folosit documente financiar-bancare false.

Sever Mureşan a fost judecat alături de Mircea Horia Hossu - fostul director al băncii Dacia Felix -, acuzat de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, gestiune frauduloasă şi abuz în serviciu. Cei doi au fost arestaţi în ianuarie 1997 şi eliberaţi, din motive de vicii de procedură (o grefieră a uitat să semneze unele acte - n.r.) în luna iunie acelaşi an. Procesul celor doi a început în octombrie 1997, dosarul plimbându-se de la o instanţă la alta, iar în final, în 2005, s-a dat o soluţie de achitare de către Tribunalul Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici