Sever Mureşan, obligat să plătească despăgubiri de peste 100 milioane de dolari în cazul Dacia Felix - Mediafax

Sever Mureşan, obligat să plătească despăgubiri de peste 100 milioane de dolari în cazul Dacia Felix

Curtea de Apel Constanţa a respins, miercuri, contestaţia în anulare depusă de Sever Mureşan, prin care solicita să nu plătească despăgubiri de peste 100 de milioane de dolari şi 10 de milioane de franci elveţieni în cazul Dacia Felix, astfel că acesta este obligat să achite sumele respective.

144 afişări
Imaginea articolului Sever Mureşan, obligat să plătească despăgubiri de peste 100 milioane de dolari în cazul Dacia Felix

Sever Mureşan, obligat să plătească despăgubiri de peste 100 milioane de dolari în cazul Dacia Felix (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel Constanţa,Sever Mureşan a fost obligat să plătească despăgubiri depeste 100 de milioane de dolari şi 10 milioane de franci elveţieniîn cazul Dacia Felix.

Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.

În 19 martie, Sever Mureşan a înaintat magistraţilor de laCurtea de Apel Constanţa o contestaţie în anulare în care solicitasă nu plătească despăgubiri de peste 100 de milioane de dolari şi10 milioane de franci elveţieni în cazul Dacia Felix, ca reacţie ladecizia Tribunalului Constanţa care l-a obligat, în februarie 2009,la plata acestei sume.

În februarie 2009, Tribunalul Constanţa a decis achitarea lui Sever Mureşan şia lui Mircea Horia Hossu, într-un dosar care vizafalimentul Băncii Dacia Felix, cei doi fiind acuzaţi deînşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals,gestiune frauduloasă şi abuz în serviciu. De asemenea, instanţaTribunalului Constanţa i-a obligat, în solidar, pe Mircea HoriaHossu şi Sever Andrei Mureşan, la plata către S.C. "Bank LeumiRomânia" S.A. Bucureşti (fostă S.C. "Eurom Bank" S.A. Bucureşti -fosta Dacia Felix) a 15.800.000 de lei, 119.607.318 dolari şi10.000.000 de franci elveţieni, precum şi echivalentul în lei asumei de 2.757.830 de franci francezi, la data ieşirii dincirculaţia monetară.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 1993 - 1995, încalitate de preşedinte al unor societăţi comerciale cu sediul înRomânia şi în străinătate, dar şi ca membru în Consiliul deAdministraţie, Mureşan ar fi obţinut de la Dacia Felix credite învaloare de peste o mie de miliarde de lei vechi. Motivul oficialera achiziţionarea de oţel-beton, care urma a fi exportat cătresocietatea Cadewel Investment Ltd., din Insulele Virgine, al căroradministrator era.

Pentru acoperirea rambursării creditelor, Mureşan, în înţelegerecu Hossu, ar fi întocmit şi folosit documente financiar-bancarefalse.

Sever Mureşan a fost judecat alături de Mircea Horia Hossu -fostul director al băncii Dacia Felix -, acuzat de înşelăciune,fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, gestiunefrauduloasă şi abuz în serviciu. Cei doi au fost arestaţi înianuarie 1997 şi eliberaţi, din motive de vicii de procedură (ogrefieră a uitat să semneze unele acte - n.r.) în luna iunieacelaşi an. Procesul celor doi a început în octombrie 1997, dosarulplimbându-se de la o instanţă la alta, iar în final, în 2005, s-adat o soluţie de achitare de către Tribunalul Constanţa.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici