Sile şi Nuţu Cămătaru, mutaţi de la penitenciarele din Bucureşti

Fraţii Vasile şi Ion Balint, zişi Sile şi Nuţu Cămătaru, au fost mutaţi de la penitenciarele din Capitală în care erau încarceraţi, pentru că ar fi fost implicaţi în organizarea protestelor de la Penitenciarul Jilava în cazul ordinului ministrului Justiţiei privind primirea pachetelor.

647 afișări
Imaginea articolului Sile şi Nuţu Cămătaru, mutaţi de la penitenciarele din Bucureşti

Sile şi Nuţu Cămătaru, mutaţi de la penitenciarele din Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)

Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ioan Băla, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că Vasile şi Ion Balint au fost mutaţi din Bucureşti după incidentul de sâmbătă, fără a preciza la ce penitenciare au fost duşi.

Potrivit unor surse judiciare, fraţii Cămătaru au fost mutaţi în noaptea de sâmbătă spre duminică, Sile la Penitenciarul Craiova, iar Nuţu la Penitenciarul din Slobozia.

Fraţii Vasile şi Ion Balint au fost condamnaţi, la începutul lunii martie, pentru sechestrarea de persoane, înşelăciune şi proxenetism. Nuţu Cămătaru a fost încarcerat în Penitenciarul Bucureşti-Jilava, iar Sile Cămătaru la Penitenciarul Rahova.

Deţinuţi de la Jilava au protestat, sâmbătă, faţă de noile reglementări privind modalitatea de a intra condamnaţii în posesia pachetelor de la rude, un ordin al ministrului Justiţiei restricţionând introducerea ţigărilor şi alimentelor, întrucât pot fi achiziţionate în centrele din penitenciare.

Începând cu luna noiembrie, a intrat în vigoare Ordinul ministrului Justiţiei 727/2008 privind durata şi periodicitatea vizitelor, greutatea şi numărul pachetelor, precum şi categoriile de bunuri ce pot fi primite, păstrate şi folosite de persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate.

"Aplicarea acestui ordin a fost impusă de alinierea la normele europene, care interzic cu desăvârşire primirea oricărui fel de pachet prin sectorul vizite, dar şi pentru a contracara introducerea de obiecte interzise în penitenciare", precizează într-un comunicat Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

Potrivit ANP, acest ordin, în comparaţie cu cel anterior, nu limitează numărul pachetelor de ţigări sau alimentelor, ci stabileşte modalităţile de intrare în posesie a acestor bunuri. "În acest caz, ţigările şi alimentele pot fi achiziţionate de la punctele comerciale existente în toate penitenciarele", arată sursa citată.

Sâmbătă, un grup de persoane private de libertate din regim semideschis, aflate in custodia Penitenciarului Jilava, nemulţumiţi de măsurile prevăzute în ordinul de mai sus, au protestat zgomotos.

"Situaţia în Penitenciarul Jilava a fost în permanenţă sub controlul angajaţilor penitenciarului, luându-se toate măsurile necesare impuse de un astfel de caz. În funcţiile de cercetările efectuate vor fi dispuse măsurile adecvate", preciza ANP.

Patru persoane au fost arestate şi alte două au fost puse sub acuzare pentru introducere de heroină în Penitenciarul de maximă siguranţă Jilava, drogurile fiind disimulate în produse alimentare, informează Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici