Silviu Văduva din CGMB şi alţi cinci foşti şi actuali consilieri locali, găsiţi incompatibili de ANI. Văduva: Deşi nu am fost înştiinţat oficial, voi contesta în instanţă

Silviu Văduva, membru în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi fost consilier local la Sectorul 6, şi alţi cinci foşti şi actuali consilieri locali au fost găsiţi în incompatibilitate de Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI), informează instituţia, consilierul Văduva arătând că va contesta decizia în instanţă.

707 afișări
Imaginea articolului Silviu Văduva din CGMB şi alţi cinci foşti şi actuali consilieri locali, găsiţi incompatibili de ANI. Văduva: Deşi nu am fost înştiinţat oficial, voi contesta în instanţă

Silviu Văduva din CGMB şi alţi cinci foşti şi actuali consilieri locali, găsiţi incompatibili de ANI. Văduva: Deşi nu am fost înştiinţat oficial, voi contesta în instanţă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

ANI a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul consilierilor locali: Ioan Haican (Consiliul Local al comunei Cosmeşti, judeţul Galaţi) şi Mircea Dobre (Consiliul Local al Municipiului Constanţa) şi a foştilor consilieri Silviu Văduva (Consiliul Local al Sectorului 6, Bucureşti), Maria Tămâian (Consiliul Local al comunei Cicârlău, judeţul Maramureş), Corneliea Alexandra Tudorancea (Consiului Local al Municipiului Piatra Neamţ, judeţul Neamţ) şi Ion Boţoacă (Consiliul Local al comunei Tisău, judeţul Buzău).

Starea de incompatibilitate a intervenit ca urmare a exercitării simultane a mai multor funcţii şi calităţi, precum şi a emiterii unor acte administrative de pe urma cărora au existat foloase materiale pentru persoanele evaluate, contrar prevederilor legale.

Silviu Văduva, în prezent, membru în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 ianuarie 2011 - 28 iunie 2012, întrucât a deţinut, simultan, calitatea de funcţionar public în cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, funcţia de consilier local al Sectorului 6, precum şi funcţia de membru al Consiliului de Administraţie în cadrul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti.

Astfel, Silviu Văduva nu a respectat dispoziţiile art. 94, alin. (2), lit. a) şi c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice sau în cadrul regiilor autonome.

Văduva spune că nu a fost înştiinţat oficial de decizia ANI, însă o va contesta în instanţă

Consilierul general Silviu Văduva a declarat joi că, deşi nu a fost înştiinţat oficial de decizia de incompatibilitate luată de ANI, o va contesta în instanţă, considerând că nu există incompatibilitate între funcţia de consilier local şi cea de membru în Consiliul de Administraţie al RADET.

"Legea, din punctul meu de vedere, nu interzice ocuparea celor două funcţii şi mă miră faptul că am aflat din presă pentru că nu am fost înştiinţat oficial de o asemenea decizie", a declarat joi pentru MEDIAFAX Silviu Văduva membru în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) din partea formaţiunii PDL.

"Voi contesta această decizie în instanţă pentru că Consiliul Local al sectorului 6 nu are nicio atribuţie asupra RADET, nu este ordonator de credite, nici nu finanţează regia, nici nu o supraveghează. Deci nu este incompatibilitate", a spus Văduva, precizând că o eventuală incompatibilitate ar fi fost între funcţiile de consilier general şi cea de membru în consiliu de administraţie al RADET.

"De aceea când am devenit consilier general mi-am dat demisia de la RADET", a mai spus Văduva.

Silviu Văduva a precizat că a fost înştiinţat de ANI cu privire la verificările făcute punând la dizpoziţia reprezentanţilor agenţiei documentele necesare.

Ioan Haican s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât în perioada exercitării mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Cosmeşti, judeţul Galaţi, societatea Diverst Pres Com SRL, în cadrul căreia acesta deţine funcţia de administrator şi calitatea de asociat, a furnizat diverse produse către Primăria Cosmeşti, conform facturilor emise, în sumă totală de 43.735,41 lei.

Mircea Dobre s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada exercitării mandatului de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Constanţa, a încheiat prin intermediul SC Dobre & Fiii SRL, în cadrul căreia acesta deţine funcţia de administrator şi calitatea de asociat, diverse contracte de furnizare produse cu Primăria Municipiului Constanţa, în valoare totală de 4.355.258,2 lei.

Astfel, Ioan Haican şi Mircea Dobre nu au respectat dispoziţiile articolului 90, alineatul (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora consilierii locali care au funcţia de administrator precum şi calitatea de asociat la societăţi comerciale cu capital privat nu pot încheia contracte cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile aflate în subordinea ori autoritatea consiliului local respectiv.

Maria Tămâian s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 07 iulie 2008 - 18 iunie 2012, întrucât a deţinut, simultan, calitatea de consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Cicârlău, judeţul Maramureş, şi funcţia de consilier personal al primarului comunei Cicârlău. Astfel, Maria Tămâian nu a respectat dispoziţiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora funcţia de consilier local este incompatibilă cu calitatea de "angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv sau în aparatul propriu al consiliului judeţean ori al prefecturii din judeţul respectiv".

Corneliea Alexandra Tudorancea s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 21 ianuarie 2009 - 27 iunie 2012, întrucât, a deţinut, simultan, funcţia de consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Piatra Neamţ şi funcţia de director executiv proiect în cadrul SC Publiserv SRL. Astfel, Tudorancea nu a respectat dispoziţiile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora funcţia de consilier local este incompatibilă cu funcţia de director la societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local.

Ion Boţoacă s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de Consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Tisău, judeţul Buzău, ca urmare a încheierii unor contracte de prestări servicii între Primăria comunei Tisău şi SC Tisaiko SRL (societate în cadrul căreia mama acestuia deţine calitatea de asociat şi funcţia de administrator), respectiv SC Fort Construct SRL (societate în cadrul căreia acesta deţine calitatea de asociat). Astfel, Ion Boţoacă nu a respectat dispoziţiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora consilierii locali care au funcţia de administrator precum şi calitatea de asociat la societăţi comerciale cu capital privat nu pot încheia contracte cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile aflate în subordinea ori autoritatea consiliului local respectiv.

Totodată, acesta a încălcat şi regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă, întrucât a participat la deliberarea şi adoptarea Hotărârilor Consiliului Local al comunei Tisău privind rectificările bugetului propriu al comunei Tisău pe anul 2010, prin care s-a decis semnarea şi executarea contractelor de prestări servicii încheiate între Primăria comunei Tisău şi firmele menţionate mai sus.

Astfel, Ion Boţoacă a încălcat dispoziţiile art. 46 din Legea nr. 215/2001, potrivit cărora "nu pot lua parte la deliberarea şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local", cât şi dispoziţiile art. 77, alin. (1) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora "consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii".

Toate persoanele menţionate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistaţi sau reprezentaţi de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris, precizează ANI.

Cu excepţia lui Mircea Dobre şi Ion Boţoacă, toate persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare puncte de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

"Persoana (…) faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului", potrivit Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici