Sindicalişti din penitenciare anunţă grevă începând din 31 mai

Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), anunţă grevă în toate unităţile din sistemul penitenciar, începând cu 31 mai 2010.

38 afișări
Imaginea articolului Sindicalişti din penitenciare anunţă grevă începând din 31 mai

Sindicalişti din penitenciare anunţă grevă începând din 31 mai (Imagine arhivă: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Măsurile anuntate de Guvern şi Presedinţie referitoare la reducerea salariilor, pensiilor şi prestaţiilor sociale, dar şi lipsa unui dialog social real obligă salariaţii din penitenciare la încetarea lucrului alături de celelalte categorii profesionale din sectorul bugetar şi din economie", se arată într-un comunicat semnat de preşedintele FSANP, Sorin Dumitraşcu.

Potrivit sursei citate, subfinanţarea cronică a sistemului penitenciar şi cele 3.000 de posturi vacante fac imposibilă aplicarea măsurilor guvernamentale în sistemul penitenciar fără ca penitenciarele să intre în colaps.

"În primele cinci luni din 2009 au fost acumulate doar în sectorul operativ 200.000 de ore suplimentare, iar condiţiile de lucru şi riscurile deosebite nu sunt nici pe departe de natură să plaseze salariaţii din penitenciare în categoria privilegiaţilor sistemului bugetar. O reducere a schemei cu inca 25% ar dubla orele suplimentare generând un total anual de un milion de ore în plus, imposibil de compensat vreodată, în contextul în care se anunţă peste 10.000 mii de deţinuţi ce urmează să fie repatriaţi, iar necesarul de noi angajari devine vital pentru îndeplinirea misiunilor în bune condiţii", se arată în comunicat.

În caz de disponibilizare, sindicaliştii spun că nu le rămâne decât să ia deţinuţii acasă.

"Criza nu a diminuat şi pedepsele cu executarea închisorii, infracţionalitatea fiind în crestere în ultima perioadă", arată sursa citată.

Pe perioada grevei încetează activităţile de escortare a deţinutilor la punctele de lucru; înceteaza activităţile de prezentare la instanţele de judecată - cu excepţia deţinutilor arestaţi preventiv; încetează transferurile pentru executarea pedepsei; încetează activităţile educative, culturale şi sportive cu deţinuţii; încetează intervenţia şi consilierea psihologică planificată; încetează orice alte activităţi de grup cu detinuţii; încetează activităţile din sectorul economico-administrativ; înceteaza activitatea la sectorul Organizarea Muncii; se reduce programul la sectorul evidenţă deţinuţi la 4 ore pe zi, plus programul de vizite/cumpărături la 4 ore pe zi.

Va funcţiona normal doar paza penitenciarului, supravegherea deţinuţilor pe secţii şi asigurarea utilităţilor de minimă necesitate.

Sindicatele din penitenciare, care au aproximativ 11.000 de membri din cei 12.500 de salariaţi, participă la toate acţiunile organizate de Confederaţiile sindicale împotriva măsurilor anunţate de Guvern şi Preşedinţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici