Sindicalişti: Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare se aplică până la 31 decembrie

Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare vor fi aplicate până la 31 decembrie, au anunţat liderii confederaţiilor sindicale la finalul discuţiilor cu preşedintele, arătând că marţi vor discuta cu Guvernul şi reprezentanţii partidelor, iar în funcţie de rezultat vor decide dacă fac proteste.

64 afișări
Imaginea articolului Sindicalişti: Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare se aplică până la 31 decembrie

Sindicalişti: Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare se aplică până la 31 decembrie (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Discuţiile de la Palatul Cotroceni dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderii celor cinci confederaţii sindicale s-au încheiat după mai bine de trei ore.

Preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, la finalul discuţiilor, că i-a propus preşedintelui mai multe soluţii alternative la măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare.

Hossu a precizat că a propus reducerea cotizaţiilor la asigurările sociale şi renunţarea transferului a 0,5 puncte procentuale din contribuţia la sistemul de pensii de la pilonul I la pilonul II. El a precizat că prin renunţarea la acest transfer s-ar face o economie de 400 de milioane de euro, care ar reprezenta o sursă suplimentară de venit la Casa de Pensii, ce ar putea fi folosită pentru a nu mai fi diminuate pensiile.

"Astfel, efectul la sistemul de pensii ar putea fi anulat prin aducerea acestor resurse suplimentare", a declarat Hossu.

Liderul sindical a arătat că în cadrul discuţiilor cu preşedintele Traian Băsescu s-a decis crearea unei structuri de criză din care să facă parte sindicatele, patronatele, reprezentanţi ai Guvernului şi ai partidelor politice, rolul structurii fiind de a analiza măsurile propuse pentru reducerea cheltuielilor bugetare, dar şi soluţiile alternative.

Hossu a precizat că, în acest sens, marţi, la ora 11.00, la Palatul Parlamentului ar urma să aibă loc o primă întâlnire a structurii de criză, pentru a vedea în ce măsură vor fi acceptate solicitările sindicatelor.

Sindicaliştii au spus că, în funcţie de deciziile care vor fi luate la discuţiile de marţi, vor stabili dacă renunţă sau nu la acţiunile de protest.

Liderul "Cartel Alfa" a mai spus că a cerut reînceperea discuţiilor privind salariul minim pe economie ca element de combatere a evaziunii fiscale.

În ce priveşte restructurările din sectorul bugetar, Hossu a spus că a cerut formarea unei comisii care să analizeze programul de măsuri, criteriile şi modul lor de aplicare.

În ce priveşte reducerea fondului de salarii, sindicaliştii au cerut ca modul de reducere să fie discutat cu sindicatele, pe fiecare domeniu.

Liderul "Cartel Alfa" a mai spus că vor fi modificări în legislaţia dreptului muncii legate de clauzele de impozitare şi că va fi revizuită impozitarea pe drepturile de autor.

Hossu a precizat că drepturile de autor vor fi impozitate la fel ca celelalte venituri.

Totodată, Hossu a adăugat că urmează să fie modificată legislaţia privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Muncii şi cea referitoare la funcţiile publice, astfel încât funcţionarii să fie protejaţi în exercitarea sarcinilor de serviciu. El a precizat că modificările privind funcţionarii publici ar urma să fie adoptate în procedură de urgenţă până la 1 iunie.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi seară, după negocierile cu delegaţia FMI, că autorităţile române au ales soluţia reducerii fondului de salarii cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici