Sindicaliştii au boicotat şedinţa CES, proiectul Legii salarizării nu a putut fi avizat

Sindicaliştii au boicotat şedinţa plenului Consiliului Economic şi Social (CES), astfel că proiectul Legii salarizării unitare nu a putut fi avizat, nefiind întrunit cvorumul necesar.

53 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii au boicotat şedinţa CES, proiectul Legii salarizării nu a putut fi avizat

Sindicaliştii au boicotat şedinţa CES, proiectul Legii salarizării nu a putut fi avizat (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Şedinţa plenului CES fusese convocată marţi, cu două zile mai devreme, pentru a aviza proiectul Legii salarizării unitare. Avizul CES în cazul actului normativ este consultativ.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Mocanu a declarat, marţi, că regretă că nu au putut avea loc dezbateri publice în CES pe tema proiectului Legii salarizării.

Mocanu a spus că procesul legislativ în cazul proiectului poate continua şi în absenţa avizului CES, pentru că din punct de vedere al consultării formale în Consiliu procedurile au fost îndeplinite.

El a precizat că prin avizul formal se înţelege că s-au îndeplinit condiţiile legale.

"Procedura legislativă poate continua în cazul Legii salarizării unitare, din punct de vedere al consultării formale în cadrul CES-ului lucrurile au fost îndeplinite. CES-ul a fost sesizat în legătură cu aceste proiecte (proiectul legii cadru privind salarizarea unitară a personalului din sistemul bugetar şi proiectul legii de aplicare a acesteia în anul 2011, n.r.) şi ar fi urmat ca astăzi (marţi, nr.), pe baza minute de la Ministerul Muncii şi a propunerii de aviz favorabil a Comisiei de specialitate a CES-ului, să fie dezbătute aceste acte normative, dar azi şedinţa nu a putut avea loc din cauza lipsei reprezentanţilor sindicatelor", a spus Mocanu.

Potrivit legii, Consiliul Economic şi Social analizează şi avizează proiectele de hotărâri şi de ordonanţe ale Guvernului şi proiectele de lege ce urmează a fi prezentate spre adoptare Parlamentului. Iniţiatorii proiectelor de acte normative şi de programe şi strategii naţionale sau sectoriale au obligaţia de a solicita pentru acestea avizul consultativ al CES.

CES este format din 45 membri, câte 15 de la sindicate, patronate şi Guvern. Dezbaterile în plen se desfăşoară în prezenţa a minimum 24 dintre aceştia, respectiv cel puţin opt de la fiecare parte. În cazul în care nu se poate adopta o hotărâre a plenului, se vor transmite punctele de vedere exprimate în plenul CES părţii care a sesizat acest organism, potrivit legii.

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa", Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România - Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Blocul Naţional Sindical şi Confederaţia Naţională Sindicală "Meridian" i-au trimis, marţi, o scrisoare deschisă premierului Emil Boc în care îi aduc la cunoştinţă că nu vor participa la şedinţa Consiliului Economic şi Social, "în semn de protest faţă de absenţa unui dialog real şi responsabil între Guvern şi sindicate şi, în mod special, pe tema proiectelor legilor care vor reglementa salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice".

Cele cinci confederaţii sindicale protestează în acest mod faţă de încercarea Guvernului de a forţa promovarea Legii unitare a salarizării care, prin prevederile ei, încalcă Constituţia, se arată în documentul citat.

Sindicaliştii din cele cinci confederaţii îi scriu premierului că au constatat "că Guvernul actual al României nu doreşte o lege de salarizare echitabilă, în continuare nu se doreşte o grilă unitară de salarizare, aplicabilă începând cu ianuarie 2011".

"Cele cinci confederaţii constată că factorii responsabili din Guvernul României nu vor să ţină cont de faptul că priorităţile reale ale României sunt sănătatea, învăţământul, cercetarea, cultura şi administraţia, priorităţi care trebuie să se reflecte în coeficienţii de ierarhizare începând cu ianuarie 2011. Cele cinci confederaţii sindicale refuză să fie părtaşe la încalcarea dreptului salariaţilor bugetari de a reveni la salariile care le-au fost diminuate şi a prevederilor constituţionale", susţin sindicaliştii în scrisoarea deschisă adresată premierului.

Confederaţiile sindicale cer revenirea asupra acestui text de lege, organizarea unui dialog şi a unor consultări "reale şi serioase" pe marginea proiectului Legii unitare a salarizării, astfel încât bugetarii "să se bucure de un tratament în conformitate cu prevederile Constituţiei României şi ale pactelor, tratatelor şi convenţiilor internaţionale la care România este parte".

Premierul Emil Boc i-a reproşat ministrului Muncii, în şedinţa de Guvern, că nu s-a asigurat de avizul Consiliului Economic şi Social până la şedinţa de luni a Executivului, spunându-i că Legea salarizării nu poate fi trimisă Parlamentului fără răspunsul CES, indiferent dacă este pozitiv sau negativ.

Guvernul a anunţat anterior că nu va mai discuta proiectul legii salarizării în şedinţa de luni, ci într-o nouă reuniune programată pentru miercuri, deoarece nu a fost încă primit avizul Consiliului Economic şi Social.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici