Sindicaliştii de la "Cartel Alfa" care pichetau Ministerul Finanţelor, chemaţi la discuţii

Pichetul de protest de la sediul Ministerului Finanţelor, la care au participat aproximativ 150 de sindicalişti din domenii ca servicii publice, metalurgie, siderurgie, transporturi, construcţii de maşini, minerit, industrie uşoară şi chimie, afiliaţi la Confederaţia "Cartel Alfa", s-a încheiat după aproximativ o oră. Sindicaliştii cer prelungirea măsurii privind şomajul tehnic, ca protecţie pentru angajaţii care urmează a fi disponibilizaţi.

34 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii de la "Cartel Alfa" care pichetau Ministerul Finanţelor, chemaţi la discuţii

Sindicaliştii de la "Cartel Alfa" care pichetau Ministerul Finanţelor, chemaţi la discuţii (Imagine din arhiva Mediafax Foto/Liviu Chirică)

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Servicii Comunitare de Utilităţi Publice, Ioana Stoica, a vorbit cu ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, la venirea acestuia în instituţie, şi i-a prezentat pe scurt problemele referitoare la şomaj, la faptul că există două salarii minime pe economie. Ministrul Finanţelor i-a răspuns că problemele vor fi analizate.

Ioana Stoica a declarat, pentru MEDIAFAX, că în 2009 au fost disponibilizate la RADET 217 persoane, iar de la începutul acestui an, alte 70 şi se anunţă încă 700 de disponibilizări.

"Cei 4.600 de salariaţi care au rămas la RADET au preluat munca celorlalţi şi cu greu reuşesc să facă faţă", a mai spus Ioana Stoica.

În timpul protestului, sindicaliştii au fluierat şi au avut pancarte pe care scria "Stop disponibilizărilor", "Noi şomeri, voi boieri", Măsuri anticriză, nu şomaj".

Ministrul Finanţelor le-a spus liderilor protestatarilor că pot intra în instituţie câte zece oameni, pe rând, să se încălzească şi le-a dat ceai cald. Sindicaliştii au spus însă că ar prefera să fie "încălziţi" cu salarii, nu cu ceai.

Întrebaţi de ce au venit la Ministerul Finanţelor, sindicaliştii au răspuns că cer păstrarea locurilor de muncă, pentru că au copii, familii de întreţinut şi rate de plătit.

"Ne-a ajuns cuţitul la os, va veni în România o nouă revoluţie, pentru că vrem să muncim şi nu suntem lăsaţi", a spus unul dintre participanţii la protest.

Sindicaliştii au spus că, deşi suportă cu greu gerul, vor protesta în stradă până când guvernanţii le vor rezolva solicitările, pentru că este vorba de viaţa lor şi de locurile de muncă pe care riscă să şi le piardă.

Repezentanţii "Cartel Alfa" au anunţat că acţiunile de protest la Ministerul Finanţelor vor continua în fiecare zi, până vineri.

Confederaţia "Cartel Alfa", UGIR-1903 şi CONPIROM au solicitat deja premierului şi Guvernului să prelungească măsura privind şomajul tehnic aplicată anul trecut. Sindicatele şi patronatele cer ca, în maximum două săptămâni, să fie aprobată o ordonanţă de urgenţă privind susţinerea şomajului tehnic, ca protecţie pentru angajaţii care urmează a fi disponibilizaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici