Sindicaliştii din învăţământ, mulţumiţi în mare parte de actuala formă a codului educaţiei

Sindicaliştii din învăţământ sunt mulţumiţi în mare parte de actuala formă a codului educaţiei aproape finalizat, dar au unele obiecţii cu privire la incompatibilităţile cadrelor didactice şi speră ca în urma dezbaterii publice acestea să fie clarificate.

15 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii din învăţământ, mulţumiţi în mare parte de actuala formă a codului educaţiei

Sindicaliştii din învăţământ, mulţumiţi în mare parte de actuala formă a codului educaţiei (Imagine: Anita Vizireanu/Mediafax Foto)

Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Izvoranu, a declarat, miercuri, că mai sunt mici amănunte cu privire la aceste legi, dar în linii mari codul educaţiei are o formă mai bună ca toate celelalte legi de până acum, pentru că s-a discutat mai intens cu partenerii sociali, reprezentanţii elevilor, studenţilor, părinţilor.

"În general, acest cod este superior tuturor legilor educaţiei de până acum, acesta rezolvând principalele probleme din învăţământ", a afirmat Izvoranu.

Liderul "Spiru Haret" a subliniat faptul că au rămas în divergenţă aspecte cu privire la incompatibilităţile cadrelor didactice, sindicaliştii dorind ca directorii de şcoli sau universităţi să nu poată ocupa funcţii de conducere în partide politice sau organizaţii sindicale.

Izvoranu a spus că un alt punct care a rămas să fie discutat este cel referitor la titularizare, sindicaliştii solicitând ca subiectele pentru titularizare să fie făcute de minister sau, în cel mai rău caz, de inspectoratele şcolare pentru a evita subiectivismul.

El a afirmat totodată, că nu se ştie încă ce se va întâmpla cu candidatul care obţine la examenul de titularizare o notă între 5 şi 6,99, în actualul proiect fiind neclar dacă acesta mai face încă o dată anul de stagiatură.

La rândul său, preşedintele Federaţiei sindicatelor din învăţământul universitar "Alma Mater", Anton Hadăr, este de asemenea nemulţumit de faptul că directorii pot avea funcţii de conducere în sindicate sau partide politice, aceasta ducând la o politizare a unităţilor de învăţământ.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus că ar fi vorba de discriminare dacă directorii de şcoli sau rectorii universităţilor ar fi obligaţi să nu aibă funcţii de conducere în partide de conducere sau organizaţii sindicale.

"Directorii de şcoli sunt decişi prin concurs organizat de consiliul de administraţie. În şcoli nu se face politică", a spus Andronescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici