Sindicaliştii ies în stradă săptămâna viitoare, de la 1 februarie 200.000 de angajaţi vor fi şomeri

Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, luni, că sindicaliştii vor ieşi în stradă, săptămâna viitoare, cerând Guvernului susţinerea şomajului tehnic, în condiţiile în care, de la 1 februarie, angajatorii sunt nevoiţi să trimită în şomaj permanent 200.000 de angajaţi.

17 afişări
Imaginea articolului Sindicaliştii ies în stradă săptămâna viitoare, de la 1 februarie 200.000 de angajaţi vor fi şomeri

Sindicaliştii ies în stradă săptămâna viitoare, de la 1 februarie 200.000 de angajaţi vor fi şomeri (Imagine: Liviu Chirică/MediafaxFoto)

Comitetul Confederal al "Cartel Alfa" a hotărât, luni, ca,de la începutul săptămânii viitoare, sindicaliştii săînceapă pichetarea sediului Ministerului de Finanţe, timp deaproximativ o oră şi jumătate zilnic. La pichet vor paricipa o sutăde oameni în fiecare zi.

Hossu a precizat că va începe discuţii cu patronatele dinindustrie, astfel încât, până joi, să înceapă un demers comunpentru prelungirea în 2010 şomajului tehnic, care reprezintă opartajare a responsabilităţilor între angajator, angajat şistat.

"Vom avea în plus, de la 1 februarie, 200.000 de şomerişi trebuie să existe un sistem de susţinere", a declaratHossu.

Preşedintele "Cartel Alfa" declara, joi, că proiectele de actenormative apărute în ultimul timp, care prevăd disponibilizări îneducaţie, asistenţă socială, administraţie publică sunt făcute decontabili, nu de experţi, iar sindicatele se pregătesc deproteste.

Bogdan Hossu spunea că iniţiatorul acestor proiecte, respectivMinisterul de Finanţe, "priveşte pur contabiliceşte şi financiarproblema, fără să aibă de-a face cu creşterea eficienţei".

Liderul sindical preciza că federaţiile din toată ţaradeja strâng semnături pentru declanşarea protestelor în a douaparte a lunii ianuarie.

"Ne pregătim de proteste, vom începe cu mici manifestări înteritoriu şi n-o să lipsească nici umorul negru. Îl vom întreba peministrul Vlădescu unde e lanţul slăbiciunilor sau la ce flautcântă", mai spunea Hossu, făcând referire la cei doi consilieri aiministrului Finanţelor, Andrei Gheorghe şi Dan Bittman.

Guvernul a aprobat deja o ordonanţă de urgenţă careprevede reducerea cu 15.000 a posturilor din învăţământ, în2010.

De asemenea, urmează a fi disponibilizate 3.000 de posturi dinasistenţa socială, respectiv personalul administrativ, nu cel despecialitate, aşa cum precizează reprezentanţii MinisteruluiMuncii.

Ultimul proiect de acest gen apărut prevede căaproximativ 17.000 de angajaţi din administraţia locală arputea fi disponibilizaţi în acest an, iar primiiconcediaţi vor fi cei cu vârstă de pensionare şi cei fără copii.Proiectul de lege limitează numărul funcţionarilor din primării şiconsilii în funcţie de numărul de locuitori.

Şi în sectorul feroviar de stat vor fi disponibilizaţi10.342 de salariaţi, provenind de la 13 companii, societatea cunumărul cel mai mare de concedieri propus, de 6.700, fiind CFRMarfă, conform Ministerului Transporturilor.

Hossu spunea, la sfârşitul lunii decembrie, după o întâlnire cureprezentanţii Ministerului Finanţelor, că aceştia au informatsindicatele că va scădea fondul cu salariile la 0,7 miliarde de leiglobal, ceea ce înseamnă o reducerea a numărul de posturi cu 80.000în tot anul 2010 în sistemul public.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici