Sindicaliştii spun că au fost avertizaţi de închiderea Alro Slatina şi cer intervenţia Guvernului

Sindicaliştii de la Alro Slatina spun au fost avertizaţi de administraţie că se va închide combinatul, din februarie-martie, cerând Guvernului, Ministerului Economiei şi Prefecturii Olt să intervină pentru ca acest combinat să nu îşi oprească activitate, evitând astfel disponibilizările.

337 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii spun că au fost avertizaţi de închiderea Alro Slatina şi cer intervenţia Guvernului

Sindicaliştii spun că au fost avertizaţi de închiderea Alro Slatina şi cer intervenţia Guvernului (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele "Cartel Alfa" Olt, Tiberiu Nagy, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că, la întâlnirile bilaterale, sindicatele au fost informate de către reprezentanţii administraţiei că Alro Slatina se va închide la sfârşitul lunii februarie, începutul lunii martie.

"În ultimele trei luni ale anului 2011 au fost înregistrate pierderi, niciunui patron nu îi convine să aibă pierderi. Situaţia este foarte delicată din cauza deficitului de apă de la Hidroelectrica. Noi plătim un preţ pe megawatt de două ori mai mare decât ar trebui. Hidroelectrica vrea să rezilieze contractul, apoi să renegocieze", a precizat Tiberiu Nagy.

"Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Aluministul, Sindicatul Alroproduct şi Sindicatul Prelucrare Aluminiu, toate afiliate la Confederaţia "Cartel Alfa", însumând 2.500 de membri, semnalează o situaţie deosebit de gravă asupra economiei naţionale, apărută ca urmare a intenţiei de a opri activitatea la Alro Slatina, din cauza aşa-zisului "deficit de energie electrică", se arată într-o scrisoare deschisă a sindicaliştilor adresată Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Guvernului şi Prefecturii Olt.

Alro este cel mai important producător de aluminiu din România şi din sud-estul Europei, este unic acţionar la Alum Tulcea, combinatul de producere a aluminei calcinate, cu o capacitate de 550.000 de tone pe an şi la Vimetco Extrusion, unitate de producţie cu o capacitate de 20.000 de tone pe an produse extrudate, au precizat sindicaliştii.

În industria aluminiului îşi desfăşoară activitatea peste 3.500 angajaţi, iar posturile a peste 20.000 de salariaţi, din industria orizontală şi a serviciilor, depind de acest segment important al economiei naţionale. Alro asigură necesarul intern de aluminiu, aliaje din aluminiu şi produse prelucrate şi exportă peste 80 la sută din produsele sale finite, inclusiv produse de înaltă tehnicitate pentru industria aeronautică, potrivit sursei citate.

Totodată, sindicaliştii au adăugat că Alro este unul din cei mai importanti contribuabili pentru bugetele naţionale şi locale, având o contribuţie deosebită la susţinerea programelor economico - sociale centrale şi zonale.

"Din anul 2002 şi până în prezent totalul taxelor plătite de Alro la bugetul statului este de peste 1,230 de miliarde de lei (peste 430 de milioane de dolari). Energia electrică reprezintă 35 la sută şi alumina calcinată 39 la sută din costurile de fabricare a unei tone de aluminiu electrolitic. De asemenea fabricarea unei tone de alumină calcinată implică utilizarea unei mari cantităţi de energie electrică. Procesele de producţie se desfăşoară în foc continuu, orice discontinuitate generând costuri foarte mari de oprire şi de repornire, atât la Alro, cât şi la Alum Tulcea", au mai precizat sindicaliştii.

Aceştia susţşin că "forţa majoră", declarată de Hidroelectrica începând cu data de 30 septembrie 2011, a determinat ca această unitate să nu poată asigura decât 30 la sută din energia electrică necesară, situaţie în care Alro este nevoită să achiziţionam restul de energie de pe "Piaţa Zilei Următoare (PZU)" şi "Piaţa de Echilibrare (PE)", "unde cantităţile sunt impredictibile, cu efecte catastrofale asupra bunei funcţionări a unităţii".

"Deja au fost oprite 20 la sută din capacităţiile de producţie şi există riscul ca în anul 2012 să oprim definitiv producţia de aluminiu electrolitic, care va determina disponibilizări masive de personal. Diminuarea drastică a cantităţii de energie furnizată unităţii noastre afectează şi Hidroelectrica, inclusiv sistemul energetic naţional, deoarece Alro este unic şi mare consumator în bandă, iar oprirea capacităţilor de producţie va conduce la perturbări incomensurabile în sistemul energetic naţional", se mai arată în scrisoarea deschisă.

Confederaţia "Cartel Alfa" consideră că oprirea producţiei de aluminiu electrolitic la Alro ar avea consecinţe grave pentru economia naţională prin diminuarea încasărilor bugetare, a investiţiilor străine şi a exporturilor.

"Alro este un brand cunoscut pe toate meridianele lumii, astfel ca oprirea combinatului va afecta imaginea României pe plan internaţional. Închiderea combinatului va perturba sau va bloca activităţile economice, sociale şi culturale din municipiul Slatina şi zona preurbană, va duce la creşterea şomajului şi acheltuielilor bugetului asigurărilor de şomaj. Indirect sunt afectaţi şi angajaţii unităţilor colaboratoare, furnizoare de servicii şi bunuri sau beneficiare ale produselor Alro. Multe dintre unităţile colaboratoare vor fi obligate să îşi restrângă activitatea sau chiar risca să rămână fără obiect", mai scriu sindiclaiştii în documentul citat.

În opinia acestora, închiderea Alro va duce la diminuarea consumului populaţiei, va accentua tensiunile sociale, va creşte fenomenele de infracţionalitate şi litigiile civile şi penale.

"Este foarte important de spus că, în medie, familiile angajaţilor Alro sunt compuse din peste trei membri, iar o mare parte dintre copii sunt încă în întreţinerea părinţilor. Persoanele disponibilizate sunt în imposibilitatea de a găsi un alt loc de muncă, din cauza numărului mic de locuri de muncă în zona Slatina - Olt, dar şi ca urmare a specificităţii activităţii în industria aluminiului. La Bursa locurilor de muncă din data de 16 decembrie, organizata de AJOFM Olt, au fost disponibile doar 20 de posturi", susţin sindicaliştii.

Confederaţia "Cartel Alfa" consideră că închiderea Alro este soluţia facilă şi ineficientă, "care ar dovedi lipsa de interes a autorităţilor faţă de economia reală a României".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici