Sindicatele au stabilit calendarul protestelor

Federaţia "Spiru Haret" ameninţă cu greva generală din 3 noiembrie, Sed Lex din 13 noiembrie, urmând ca în 20 noiembrie, odată cu declanşarea protestului şi de către cei de la Sanitas, să se afle în grevă generală toţi bugetarii afiliaţi la CNSLR Frăţia.

19 afișări
Imaginea articolului Sindicatele au stabilit calendarul protestelor

Sindicatele au stabilit calendarul protestelor (Imagine: Mediafax Foto)

CNSLR Frăţia a stabilit, miercuri, un program de acţiuni succesive, "pentru presiune graduală pe Guvern", bugetarii urmând să intre toţi în grevă generală pe 20 noiembrie pentru majorarea salariilor cu 50 la sută, în timp ce BNS consideră "aberante" cererile de majorare a tuturor salariilor cu 50%.

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, la finalul comitetului de criză, că toţi bugetarii confederaţiei vor organiza un program comun de proteste, urmând să intre toţi în grevă generală pe 20 noiembrie.

"Patru federaţii ale bugetarilor - Spiru Haret, Sanitas, Sed Lex, Columna - vor organiza un program de acţiuni succesive, pentru a pune o presiune graduală asupra Guvernului, astfel că, luni, profesorii de la Spiru Haret vor intra în grevă generală, Sanitas va organiza un miting în Capitală pe 11 noiembrie, iar Sed Lex va intra în grevă generală pe 13 noiembrie, urmând ca pe 20, dacă nu se întâmplă nimic, să intrăm cu toţii în grevă generală pe termen nelimitat", a precizat Petcu.

Sindicaliştii spun că vor merge în Parlament pentru a susţine Legislativul să nu renunţe la decizia de majorare a salariilor profesorilor cu 50 la sută.

Sindicaliştii CNSLR Frăţia din sistemul bugetar - sănătate, administraţie şi învăţământ - s-au întâlnit, miercuri, în cadrul unui comitet de criză, pentru a decide care sunt acţiunile de protest următoare, susţinând în continuare solicitarea de majorare a salariilor cu 50 la sută, în urma deciziei Guvenului de a amâna aplicarea legii de majorare a salariilor profesorilor.

"Premierul a lăsat să se înţeleagă că are acest as în mânecă, dar tot nu ne vine să credem că a luat această decizie de amânare", a precizat Petcu.

Preşedintele Alianţei Sed Lex, Vasile Marica, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că membrii pe care îi reprezintă vor continua acţiunile de protest, pe 13 noiembrie fiind programată greva generală în administraţie.

Liderul Sed Lex consideră că decizia Executivului este una politică şi spune că va fi tratată ca atare, menţinându-şi solicitarea de majorare a salariilor cu 50 la sută.

Sindicatele din educaţie consideră "incredibilă şi unică în lume" decizia Guvernului de a amâna aplicarea legii de majorare a salariilor cadrelor didactice şi spun că pregătesc acţiuni de protest, ameninţând chiar cu grevă.

"Este incredibil ce a făcut Guvernul, niciunde în lume nu s-a mai întâmplat aşa ceva, ca un Guvern să amâne sau să nu aplice o lege prin ordonanţă de urgenţă. Este o bătaie de joc mare faţă de învăţământ", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, preşedintele Federaţiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu.

Acesta a spus că fotografii ale premierului Călin Popescu Tăriceanu şi ale celor din Guvern care au fost de acord cu această decizie vor fi afişate la toate unităţile şcolare, iar profesorii nu vor mai vota niciodată Partidul Naţional Liberal.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că prin această decizie "Guvernul şi-a tăiat singur craca de sub picioare" şi nu crede că PNL va mai intra în Parlament.

Cornea a spus că va da în judecată Guvernul şi îi va convoca pe toţi liderii din teritoriu pentru a hotărî care sunt acţiunile de protest viitoare, ameninţând cu greva generală.

"Instituţiile fundamentale ale statului de drept - Parlamentul, Curtea Constituţională, Preşedinţia - nu au nicio valoare pentru Guvernul Tăriceanu. Legea este facultativă, iar dispreţul faţă de salariaţii din învăţământ este total", a afirmat Aurel Cornea.

Potrivit liderului FSLI, prin măsura adoptată Executivul demonstrează că nu a alocat educaţiei şase la sută din PIB, cifrele fiind doar pe hârtie, iar în realitate nu sunt bani nici pentru plata salariilor până la sfârşitul anului.

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ nu va accepta încălcarea flagrantă a dreptului la o salarizare decentă a personalului din învăţământ. În aceste condiţii, în perioada imediat următoare, vom recurge la forme extreme de protest, mergând până la greva generală", a precizat Aurel Cornea.

Pe de altă parte, Federaţia Sanitas ameninţă cu un miting în Capitală, aşteptând oferta de majorare salarială promisă de ministrul Eugen Nicolăescu până pe 3 noiembrie. Sindicaliştii din sănătate cer majorări salariale de 50-60 la sută.

FEN decide vineri acţiunile de protest

Federaţia Educaţiei Naţionale decide, vineri, programul acţiunilor de protest corelate cu ale celorlalte federaţii, peste trei sferturi din membri fiind de acord cu greva generală în urma deciziei Guvernului de amânare pâna în 1 aprilie 2009 a aplicării legii de majorare a salariilor din învăţământ.

În urma referendumului Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), declanşat pe 23 octombrie, 82,74 la sută s-au pronunţat pentru greva generală pe termen nelimitat, se arată într-un comunicat de miercuri al FEN.

Consiliul Naţional Extraordinar al FEN se va întruni, vineri, pentru a decide programul acţiunilor de protest, care vor avea loc corelat cu acţiunile celorlalte federaţii sindicale din învăţământ.

"Membrii FEN aşteaptă ca parlamentarii care au votat această lege să dea dovadă de responsabilitate şi consecvenţă şi să se reunească de urgenţă pentru a respinge ordonanţa Guvernului. Este singura cale de a face dovada că votul lor nu a fost doar un demers electoral şi de a preîntâmpina declanşarea unui conflict social de maximă gravitate", se mai arată în comunicat

Conducerea FEN spunea, în urmă cu o zi, că îl va da în judecată pe premierul Călin Popescu Tăriceanu, pentru amânarea aplicării legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.

Guvernul a decis ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor să fie

prorogat până la 1 aprilie 2009

.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici