Sindicatele de la ArcelorMittal Galaţi au renunţat la grevă

Cele patru sindicate de la ArcelorMittal Galaţi care ameninţau că vor declanşa greva generală în 10 martie au semnat, luni, contractul colectiv de muncă pe acest an, acceptând astfel oferta salarială făcută de administraţia combinatului siderurgic încă din faza concilierii conflictului de interese.

73 afișări
Imaginea articolului Sindicatele de la ArcelorMittal Galaţi au renunţat la grevă

Sindicatele de la ArcelorMittal Galaţi au renunţat la grevă (Imagine: catalina Filip/Mediafax Foto)

"ArcelorMittal Galaţi anunţă încheierea Contractului Colectiv de Muncă pentru anul 2011, după ce ultimele patru sindicate au semnat astăzi (luni-n.r.)acelaşi document deja semnat de primele cinci sindicate în urmă cu două săptămâni. Compania va aplica creşterile de salarii prevăzute în acest contract colectiv de muncă începând cu 1 februarie. Clauzele contractului sunt active după înregistrarea acestuia la autorităţile de muncă şi au efect imediat", a declarat, luni, Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMttal Galaţi.

Vineri, liderii a patru sindicate de la ArcelorMittal Galaţi care au refuzat să semneze contractul colectiv de muncă pe 2011 au anunţat, într-o conferinţă de presă, că vor declanşa greva generală, urmând să solicite ca salariile siderurgiştilor să fie majorate cu 18 procente şi să fie aplicată o creştere a sporului de week-end de 50 la sută pentru sâmbătă şi 100% pentru dumincă. În afară de aceste solicitări, se doreşte şi majorarea primelor de Ziua Siderurgistului şi de Crăciun de la 120 la 200 de lei.

Luni dimineaţă, aceştia au renunţat însă la protest, acceptând creşterea salariilor propusă de către administraţia ArcelorMittal Galaţi.

Preşedintele FSS Metarom, Mircea Scântei, a declarat, luni, că liderii sindicali şi-au mai consultat încă o dată membrii şi că dorinţa aceastora a fost ca oferta patronatului să fie acceptată, iar greva să nu fie declanşată.

"Solicitarea a venit din partea membrilor de sindicat, după o nouă consultare. Liderii celor patru sindicate au considerat astfel că nu au mandat pentru declanşarea grevei şi au acceptat să semneze contractul colectiv de muncă în forma propusă de către administraţie", a susţinut Scântei.

Negocierile contractului colectiv de muncă pe anul 2011 la ArcelorMittal Galaţi au început în luna decembrie a anului trecut şi s-au încheiat în ianuarie, când sindicatele au declanşat conflictul de interese, nemulţumiţi de oferta de creştere salarială propusă de către administraţia societăţii. În timpul concilierii conflictului, cinci din cele patru sindicate care au luat parte la negocieri au acceptat oferta de majorare a salariilor cu opt procente, iar alte patru sindicate au refuzat să semneze, ameninţând cu declanşarea grevei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici