Sindicatele din energie continuă protestele în Capitală

Câteva sute de sindicalişti din energie continuă, miercuri, protestele din Capitală, pichetând Guvernul, ANRE, Ambasada Cehiei şi sediul grupului ceh CEZ, pentru a cere organizarea pieţei energetice şi eliminarea diferenţelor la plată între consumatori.

2 afișări
Imaginea articolului Sindicatele din energie continuă protestele în Capitală

Sindicatele din energie continuă protestele în Capitală

Liderii protestatarilor şi-au exprimat speranţa că, în şedinţa de Guvern de miercuri, premierul Călin Popescu Tăriceanu va lua în discuţie problema organizării pieţei energetice.

Preşedintele executiv al Federaţiei Univers - Energia Mileniului III, Dumitru Chiriţă, a declarat că organizaţia va trimite aproximativ opt milioane de scrisori consumatorilor păgubiţi timp de trei ani, prin care le va solicita să ceară în instanţă, de la Guvern şi ANRE, recuperarea banilor plătiţi în plus.

Acţiunea de protest a început cu o zi în urmă, când energeticienii au pichetat Palatul Victoria şi sediul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), nemulţumiţi de furnizarea de energie scumpă consumatorilor casnici şi IMM-urilor, cea ieftină fiind păstrată "pentru preferaţi".

Protestatarii cer implicarea autorităţilor în organizarea pieţei de energie electrică privind modul în care se elaborează reglementările din acest domeniu. "Piaţa trebuie să fie transparentă, să nu mai aducă prejudicii consumatorilor captivi (casnici şi IMM - n.red.), care de trei ani au fost păgubiţi cu trei miliarde de euro", a declarat, după începerea protestului, preşedintele executiv al Federaţiei Univers - Energia Mileniului III.

Reprezentanţii energeticienilor au depus la Guvern, la ANRE şi la Ministerul Finanţelor câte un memoriu cu toate nemulţumirile lor.

Potrivit acestora, consumatorii captivi plătesc cu până la 40 la sută mai mult la energie electrică faţă de tariful reglementat, din 2004, pentru că ANRE furnizează acestor consumatori energie mai scumpă şi "consumatorilor preferaţi" energie mai ieftină, potrivit sindicaliştilor BNS.

Blocul Naţional Sindical (BNS) şi Federaţia Univers-Energia Mileniului III au anunţat, în acelaşi timp, că vor declanşa, la nivel naţional, o campanie prin care cele opt milioane de consumatori casnici şi întreprinderile mici şi mijlocii – care au avut statut de consumator captiv în intervalul 1 ianuarie 2004 - 1 iulie 2007 – vor fi informaţi că au plătit facturi "umflate" cu cel puţin 20 la sută, din vina autorităţilor. Cele două organizaţii sindicale îi vor informa pe consumatorii afectaţi ce trebuie să facă din punct de vedere procedural pentru a-şi recupera în instanţă banii plătiţi în plus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici