Sindicatele din învăţământ ameninţă cu proteste. Au fost trimise memorii Guvernului privind situaţia salariilor

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a trimis premierului, miniştrilor Educaţiei, Finanţelor şi Muncii memorii prin care atrage atenţia asupra problemelor din educaţie, în special asupra salarizării, ameninţând cu proteste.

1016 afișări
Imaginea articolului Sindicatele din învăţământ ameninţă cu proteste. Au fost trimise memorii Guvernului privind situaţia salariilor

Sindicatele din învăţământ ameninţă cu proteste. Au fost trimise memorii Guvernului privind situaţia salariilor

"FSLI cere Guvernului aplicarea de urgenţă a măsurilor reparatorii în cazul salariaţilor încadraţi part-time sau cu fracţiuni de normă, care au venituri sub salariul minim pe economie, dar care sunt obligaţi, potrivit Codului Fiscal aflat în vigoare, să plătească contrbuţii la nivelul salariului minim pe economie. Trebuie precizat că salariaţii încadraţi cu jumătate de normă vor încasa venituri mai mici cu 200 de lei, iar încadraţi cu ¼ normă nu vor încasa niciun leu la salariu, ci vor fi nevoiţi să achite din venitul familiei contribuţiile către bugetul de stat", reiese dintr-un comunicat trasmis de că Federaţie.

Sindicaliştii mai solicită guvernanţilor să modifice legea 153/1017, din cauza căreia s-au creat, din nou, dezechilibre, astfel că un cadru didactic necalificat a ajuns să câştige mai mult decât unul calificat.

De asemenea, FSLI arată că personalul didactic a fost lăsat la urma grilei de salarizare, în timp ce aleşii au beneficit imediat de măririle pe care legea 153/2017 le-a adus pentru ei, menţionând că pentru aceştia s-au calculat indemnizaţii de 1.900 de lei.

O altă cerere a Federaţiei se referă la majorarea de 20%, care va fi aplicată de de la 1 martie, precizând că aceasta trebuie să ajungă la toţi angajaţii din învăţământ, nu doar pentru personalul de predare.

"Blocarea posturilor din sistem aduce un alt pericol: sute de angajaţi nu îşi vor putea încasa salariile pe data de 14 februarie. În mai multe unităţi de învăţământ lipsesc administratorii financiari care trebuie să semneze statele de plată şi, deşi sunt posturi vacante, acestea nu pot fi ocupate, din cauza deciziei Guvernului', se mai arată în comunicatul sindicatului.

FSLI reaminteşte Executivului de plata hotărârilor judecătoreşti pe care va trebui să o ia în calcul la următoarea rectificare bugetară, fiind vorba despre restanţe din anul 2017 şi despre tranşele aferente anului 2018.

“Guvernul trebuie să se gândească bine înainte să aplice strategia vorbelor aruncate în vânt. Federaţia noastră nu va face compromisuri şi nu va accepta promisiuni care nu se vor regăsi în prevederi legislative. Legea de salarizare unitară se dovedeşte a fi un eşec, întrucât nu au avut loc discuţii reale. Cerem Guvernului responsabilitate, altfel se va face direct răspunzător de protestele de stradă, pe care membrii de sindicat sunt pregătiţi să le înceapă”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu, prin intermediul unui comunicat de presă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici