Sindicatele, în grevă dacă în 7 zile patronatele nu hotărăsc salariul minim

Organizaţiile sindicale vor declanşa conflictului de muncă dacă până lunea viitoare patronatele nu stabilesc valoarea salariului minim pe economie pentru 2008, reprezentanţii patronatelor cerând răgaz încă o săptămână pentru a se hotărî, potrivit preşedintelui Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

1 afișare
Imaginea articolului Sindicatele, în grevă dacă în 7 zile patronatele nu hotărăsc salariul minim

Sindicatele, în grevă dacă în 7 zile patronatele nu hotărăsc salariul minim

Hossu a precizat, luni, la sfârşitul întâlnirii dintre sindicate şi patronate pentru stabilirea salariului minim pe economie, că patronatele au mai cerut o săptămână răgaz, respectiv până pe 22 octombrie, aceasta fiind ultima dată acceptată de partea sindicală.

"Dacă săptămâna viitoare, luni, patronatele nu vor avea un răspuns clar privind salariul minim pe economie în anul 2008, vom declanşa conflictul de muncă, cu toate consecinţele pe care le presupune", a declarat Hossu.

Patronatele şi sindicatele s-au întâlnit prima oară la jumătatea lunii septembrie pentru a decide nivelul salariului minim în 2008. Iniţial, sindicatele au propus părţii patronale un salariu minim pe economie de 700 de lei, acesta reprezentând, în opinia reprezentanţilor salariaţilor, minimum pentru ca o persoană activă să îşi poată acoperi cel puţin pragul de sărăcie.

Patronatele nu au fost de acord cu propunerea avansată de sindicate, majoritatea optând pentru 540 de lei, existând posibilitatea ca acesta să rămână salariul minim pentru 2008. Reprezentanţii patronatelor susţineau că stabilirea unui salariu minim pe economie pentru anul viitor de peste 540 de lei pe lună va determina costuri suplimentare pentru companii, care se vor regăsi în preţuri, ceea ce va duce la creşterea inflaţiei şi la scăderea productivităţii.

"Considerăm optimă o creştere de 20-23%, la 520-540 de lei. Până la acest nivel toate companiile îşi pot permite să absoarbă creşterea prin politici manageriale. O creştere peste nivelul de 540 de lei se va reflecta obligatoriu în preţuri, devenind periculos pentru economie. Majorarea preţurilor va avea efect asupra inflaţiei, în plus se va înregistra o scădere a competitivităţii şi a atractivităţii investiţionale a economiei româneşti", declara atunci directorul general al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Adrian Izvoranu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici