Sindicatele sugerează politicienilor să nu vină la deschiderea anului şcolar

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Spiru Haret cer membrilor de sindicat să nu participe la manifestările de deschidere a anului şcolar, la care vor fi prezenţi politicieni, sugerându-le totodată şi reprezentanţilor clasei politice să nu vină la festivităţi.

149 afișări
Imaginea articolului Sindicatele sugerează politicienilor să nu vină la deschiderea anului şcolar

Sindicatele sugerează politicienilor să nu vină la deschiderea anului şcolar (Montaj foto)

Într-un comunicat, semnat de liderii celor două sindicate, se arată că în proiectul Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, învăţământul este situat la periferia grilei de salarizare, iar aplicarea Legii va avea drept efecte diminuarea veniturilor de natură salarială ale personalului din sistem, crearea de inechităţi prin pierderea unor drepturi câştigate ale salariaţilor din educaţie şi îngheţarea salariilor pe perioadă nedeterminată indiferent de rata inflaţiei, concedieri masive în sectorul bugetar.

Totodată, sindicatele afirmă că Guvernul refuză aplicarea Legii 221/2008 - de majorare a salariilor personalului didactic, în ultima perioadă, în învăţământul preuniversitar de stat, procedându-se la desfiinţarea a aproximativ 20.000 de posturi, ceea ce a dus la disponibilizări masive de personal.

"Executivul intenţionează să îi forţeze pe cei peste 400.000 de salariaţi din învăţământ să accepte concediu fără plată pentru o perioadă de zece zile lucrătoare, ceea ce va implica trimiterea acasă a celor peste 3,5 milioane de elevi", mai arată sindicatele.

De asemenea, în comunicat liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi ai Federaţiei Spiru Haret, respectiv Aurel Cornea şi Gheorghe Isvoranu, sugerează tuturor reprezentanţilor clasei politice să nu se prezinte în faţa oamenilor şcolii, cu prilejul deschiderii anului şcolar, "pentru a le vinde din nou iluzii prin luările de cuvânt".

"În locul cuvântărilor sterile, politicienii pot să folosească constructiv acest timp liber, ca să analizeze cu responsabilitate legile pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi să găsească soluţii care să evite, atât degradarea iremediabilă a statutului social al cadrului didactic, cât şi prăbuşirea sistemului naţional de învăţământ", se mai arată în comunicatul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici