Sindicatul Grefierilor, după ce Augustin Lazăr a spus că ordonanţa de clasare a fost o eroare a unui grefier: Nu avem competenţe în întocmirea dosarului unui magistrat

Sindicatul Grefierilor arată, după ce Augustin Lazăr a spus că a fost o eroare a unui grefier ordonanţa de clasare din dosarul său, că ei nu au competenţe în întocmirea dosarului de candidatură a magistraţilor şi trag un semnal de alarmă ca profesia să nu mai fie instrument de luptă între ministere.

11212 afișări
Imaginea articolului Sindicatul Grefierilor, după ce Augustin Lazăr a spus că ordonanţa de clasare a fost o eroare a unui grefier: Nu avem competenţe în întocmirea dosarului unui magistrat

Sindicatul Grefierilor: Nu avem competenţe în întocmirea dosarului unui magistrat

„Potrivit regulamentelor de ordine interioară ale instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lângă acestea, printre atribuţiile grefierilor nu se regăseşte vreo atribuţie în ceea ce priveşte întocmirea dosarului profesional al vreunui magistrat pentru depunerea candidaturii în vederea ocupării unor funcţii de conducere, cel mult, putând fi vorba despre acordarea unui ajutor/suport magistratului respectiv, din punct de vedere colegial, de către grefier. Dosarele profesionale ale magistraţilor au caracter personal, cu atât mai mult cele pentru depunerea candidaturilor în vederea ocupării unor funcţii de conducere vacante, candidatul trebuind să-şi întocmească, personal, dosarul în vederea depunerii candidaturii”, au transmis reprezentanţii Sindicatului Naţional al Grefierilor, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, eroarea de grefă menţionată de procurorul general deteriorează imaginea grefierilor.

„Identificarea unei presupuse „erori de grefă” pentru a justifica includerea unor înscrisuri în dosarul profesional care a stat la baza depunerii candidaturii pentru ocuparea funcţiei de conducere în discuţie, aduce grave prejudicii de imagine profesiei de grefier, faţă de care înţelegem să tragem un semnal de alarmă factorilor decidenţi, pentru a nu mai folosi această profesie ca instrument în lupta actuală dintre cele două ministere. În viitor, în vederea informării corecte a opiniei publice şi pentru a nu duce în derizoriu categoria profesională pe care o reprezentăm, vă stăm la dispoziţie şi vă putem oferi informaţii obiective, pertinente şi documentate despre orice subiect legat de profesia de grefier sau sistemul judiciar”, mai spune Sindicatul Grefierilor.

Precizările vin după ce procurorul general Augustin Lazăr a explicat faptul că ordonanţa de clasare a dosarului a fost semnată de alt procuror şi că ministrul Justiţiei exploatează o eroare de grefă din martie 2016, pentru a manipula prin distorsionarea adevărului şi pentru o folosi drept motiv de revocare.

„Am aflat abia după o săptămână de suspans că ordonanţa de clasare invocată de ministrul justiţiei nu a fost emisă, confirmată sau verificată de subsemnatul în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, astfel cum acesta a lăsat să se înţeleagă, enumerând-o ca motiv de revocare. Este un mod tipic de manipulare prin distorsionarea adevărului. Ministrul justiţiei exploatează o eroare de grefă survenită în martie 2016, făcută cu ocazia selectării lucrărilor necesare pentru procedura de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în mesajul transmis de procurorul general Augustin Lazăr, drept răspuns la informarea pe care a transmis-o Toader.

Lazăr mai explică faptul că, efectuând copii după documente redactate de Augustin Lazăr, grefiera a fotocopiat, urmare a unei erori generate de numele de familie, ordonanţa emisă de procurorul Cristian A. Lazăr din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Această ordonanţă de disjungere cu privire la alte persoane a ajuns prin declinarea competenţei la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, dosar pe care l-a Augustin Lazăr l-a repartizat, spre soluţionare, unui procuror.

„Copiile mai multor lucrări au fost introduse într-un plic şi depuse împreună cu proiectul de management la Ministerul Justiţiei, unde eroarea a fost observată şi înlăturată. Proiectul a fost publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii în perioada 4 – 21 aprilie 2016, fiind pus în dezbatere publică, perioadă în care s-au efectuat verificări asupra candidatului, aşa cum s-a dispus prin Hotărârea Secţiei pentru Procurori nr. 235 din 4 aprilie 2016. Printr-o adresă emisă, Consiliul Superior al Magistraturii ne-a comunicat că această ordonanţă de clasare, aparţinând altui procuror, nu s-a aflat în dosarul de candidatură. De altfel, documentul care poartă numele altui procuror nu poate fi utilizat pentru verificarea raţionamentului juridic al candidatului”, mai spune Lazăr.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici