Sindicatul Rafo Oneşti cere o audienţă premierului Boc

Sindicatul Rafinăriei Rafo Oneşti solicită premierului Emil Boc o audienţă în perioadă 7-15 ianuarie pentru evitarea trimiterii în şomaj a celor 1.200 de angajaţi.

62 afișări
Imaginea articolului Sindicatul Rafo Oneşti cere o audienţă premierului Boc

Sindicatul Rafo Oneşti cere o audienţă premierului Boc (Imagine: Mediafax Foto)

Administraţia şi acţionarul majoritar de la Rafo vor să prezinte noului premier un memoriu şi argumentaţia necesară în scopul deblocării situaţiei în care se află rafinăria şi evitării trimiterii salariaţilor în şomaj.

"Am solicitat această audienţă dată fiind situaţia în continuare confuză în legătură cu rafinăria, unitate care se pare că încă nu este dorită, pe plan intern, de o serie de factori economici şi politici, la care se mai adaugă, acum, şi criza financiară şi economică", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, Ion Marian, liderul sindicatului Rafinorul din cadrul Rafo Oneşti.

Conform acestuia, în prezent Rafo are realizate toate elementele din planul de reorganizare şi achitate toate obligaţiile financiare înscrise în tabloul final al creditorilor, inclusiv obligaţiile curente la zi.

"Cu toate aceste realizări, pe care le considerăm unicat la nivel naţional la capitolul societăţi intrate în reorganizare, cu toate măsurile realizate, Rafo, din motive care ne scapă, este menţinută în blocaj pe segmentul juridic, astfel că administraţia şi acţionarul majoritar au, în acest moment, rezerve cu privire la continuarea programului de modernizare-investiţii. Rafo este singura unitate din sistemul de prelucrare care şi-a achitat datoriile la bugetul consolidat al statului şi la bugetele unor primarii şi faţă de alţi creditori", a mai spus liderul sindical Ion Marian.

Prin programul de modernizare-investiţii, administratorii susţin că rafinăria va păstra în activitate 1.000 de salariaţi, necesari şi pentru exploatarea societăţii după repornire, va contracta lucrări cu firme specializate în construcţii-montaj din zonă şi va emite comenzi în ţară pentru echipamente tehnologice (coloane de rectificare, reactoare, vase, pompe, compresoare, aparatură de comandă şi execuţie) din producţia multor societăţi româneşti.

Rafo a intrat în stare de insolvenţă în aprilie 2004, fiind la acea dată cel mai mare datornic la buget. În 2007, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a ridicat gajul instituit asupra acţiunilor rafinăriei, întrucât investiţiile asumate prin contractul de privatizare au fost efectuate.

Activitatea rafinăriei a fost oprită în luna februarie 2008 pe o perioadă de doi ani, pentru derularea unui program de investiţii de peste 350 milioane de euro, iar între timp numărul salariaţilor Rafo a ajuns la 1.200.

Compania are o reţea de distribuţie formată din 290 de staţii, din care 33 proprii şi peste 250 particulare afiliate. Acţionarii Rafo au decis în toamna lui 2007 să închirieze cele 33 de benzinării proprii firmei Grizzly Petrol.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici