Sindicatul Solidaritatea anunţă declanşarea grevei generale la ArcelorMittal Galaţi

Sindicatul Solidaritatea a notificat, vineri după-amiază, administraţia combinatului ArcelorMittal Galaţi că va declanşa greva generală luni dimineaţă, începând cu ora 6.30.

143 afișări
Imaginea articolului Sindicatul Solidaritatea anunţă declanşarea grevei generale la ArcelorMittal Galaţi

Sindicatul Solidaritatea anunţă declanşarea grevei generale la ArcelorMittal Galaţi (Imagine: Mediafax Foto)

"Sindicatul Solidaritatea a hotărât declanşarea grevei propriu-zise la nivelul întregii unităţi ArcelorMittal Galaţi, pe termen nelimitat, începând cu data de luni, 14 aprilie 2008, ora 6.30, dacă până duminică nu ne veţi comunica satisfacerea revendicărilor solicitate în ultimele şedinţe de negocieri", se arată în notificarea trimisă patronatului, vineri după-amiază, de Gheorghe Tiber, preşedintele Sindicatului Solidaritatea, formaţiune ce reprezintă 3.500 din cei 13.700 de salariaţi ai combinatului.

Două din cele patru grupări sindicale prezente la negocieri s-au arătat deja de acord cu ultima propunere a administraţiei. Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor (FSS) Metarom şi Uniunea Teritorială a Sindicatelor Libere (UTSL), ce reprezintă 8.500, respectiv 700 de angajaţi, au semnat, miercuri noaptea, un act adiţional la Contractul Colectiv de Muncă.

Cele mai importante prevederi din oferta acceptată se referă la o creştere salarială de 9,5%, dar nu mai puţin de 100 de lei, dispariţia categoriilor I şi a II-a, cele mai mici în cazul muncitorilor calificaţi, şi remunerarea lor la nivelul celei de-a III-a, respectiv un salt salarial de la 610 lei, cât se primea brut la categoria I, la 832 în prezent pentru categoria a III-a. Deasemenea, salariul minim de încadrare pentru cei cu studii superioare va fi de 1.256 de lei, iar alţi 1.400 de angajaţi vor trece într-o clasă superioară, ceea ce inseamna o crestere salarială suplimentară de 5%.

Greva anunţată de Solidaritatea ar putea fi contestată de administraţie deoarece conflictul de interese înscris de sindicate la începutul lunii martie la Direcţia de Muncă Galaţi a fost radiat dintr-o dispoziţie a Ministerului Muncii, iar contestaţia nu a fost încă soluţionată. Acesta este şi motivul pentru care a patra grupare prezentă la negocieri, Sindicatul Forum, ce reprezintă doar 360 de salariaţi, nu s-a decis încă dacă va accepta oferta sau nu.

"Aşteptăm un răspuns de la Ministerul Muncii şi vom decide în funcţie de acesta ce e de făcut", a declarat Costel Harnagea, liderul Forum.

Solidaritatea ar fi fost de acord cu ultimele măsuri propuse de patronat doar dacă s-ar fi aplicat de la 1 ianuarie şi s-ar fi reluat negocierile din luna mai. În caz contrar, cere o majorare cu 25% a fondului de salarii şi acordarea unei creşteri fixe de 275 de lei, un spor de 50% pentru orele lucrate sâmbăta şi duminica, mărirea celor patru prime anuale tot de la 120 la 400 de lei şi a celei de vacanţă de la 200 la 350 de lei.

Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, nu a dorit să comenteze anunţul referitor la declanşarea grevei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici