Sindicatul "Viitorul Mineritului" salută poziţia lui Iohannis privind dialogul pe tema Roşia Montană

Sindicatul "Viitorul Mineritului" din Roşia Montană salută poziţia preşedintelui Klaus Iohannis privind reluarea discuţiilor pe tema proiectului minier, exprimându-şi speranţa că minerilor li se vor reda "meseria şi bucuria de a trăi aşa cum trebuie în România lucrului bine făcut".

454 afișări
Imaginea articolului Sindicatul "Viitorul Mineritului" salută poziţia lui Iohannis privind dialogul pe tema Roşia Montană

Klaus Iohannis (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Sindicatul "Viitorul Mineritului" susţine, într-o scrisoare deschisă transmisă preşedintelui Klaus Iohannis, că reprezintă "miile de familii de mineri din zona tradiţional minieră a Munţilor Apuseni" şi salută îndemnul şefului statului de a se relua dialogul între Guvern şi compania care propune proiectul minier de la Roşia Montană, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Cuvintele dumneavoastră aduc în inimile şi sufletele noastre din nou o rază de speranţă pentru un viitor mai bun, pentru o viaţă demnă, cu capul sus, aşa cum au trăit-o părinţii şi bunicii noştri, şi ei mineri, la fel ca noi. Însă mineritul la Roşia Montană s-a întrerupt în anul 2006 şi de atunci cu toţii aşteptăm o decizie a statului român, iar soarta copiilor noştri depinde de ceea ce veţi hotărî dumneavoastră, cei ce ne conduceţi", se arată în scrisoarea deschisă a sindicatului.

Pe de altă parte, sindicatul "Viitorul Mineritului" Roşia Montană critică opozanţii proiectului minier, spunând că există un ONG care vorbeşte în numele comunităţii, dar nu o reprezintă.

"Acest ONG nu numără mai mult de câteva familii, oameni care au lucrat în minerit şi au pensii din minerit, iar acum luptă să oprească mineritul! Dar este susţinut financiar de diverse organizaţii, fără să aibă nicio legătură cu noi, oamenii simpli din Roşia Montană. Organizaţia aceasta nu are legitimitate, nu ştim ce interese reprezintă. Noi nu facem parte din cei ce vor dispariţia de pe hartă a Roşiei Montane, loc sortit pieirii dacă nu repornim mineritul. De ce acest ONG, Alburnus Maior după cum îşi spune, nu recunoaşte că nu vorbeşte în numele localnicilor din Roşia Montană care, la referendumul din 2012, au spus Da mineritului şi proiectului minier în procentaj de 80%? Noi vrem minerit la Roşia Montană! Vrem să ne facem meseria noastră pe care am învăţat-o cu mult drag din tată-n fiu!", se mai arată în scrisoarea citată.

Sindicatul salută recentele afirmaţii ale preşedintelui Klaus Iohannis şi speră că dialogul la care şeful statului invită părţile implicate în proiectul Roşia Montană să înceapă cât mai repede şi să fie un dialog real, care să le "redea meseria şi bucuria de a trăi aşa cum trebuie în România lucrului bine făcut".

Asociaţia Alburnus Maior i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să îşi clarifice "neîntârziat" punctul de vedere privind proiectul minier de la Roşia Montană, avertizându-l pe şeful statului că "lupta anti-corupţie (…) nu va putea fi câştigată punând sub tăcere afacerea Roşia Montană".

Asociaţia Alburnus Maior, unul dintre principalii opozanţi ai proiectului minier de la Roşia Montană, susţinea, într-o scrisoare deschisă transmisă preşedintelui Klaus Iohannis că "proiectul de minerit cu cianuri propus la Roşia Montană este supus ultimei tentative de resuscitare, Gabriel Resources fiind în căutare de aliaţi".

Potrivit Alburnus Maior, invitaţia la conciliere amiabilă transmisă de către compania minieră preşedintelui Klaus Iohannis nu este "un act de curtoazie al unui investitor de bună-credinţă", ci doar "o formalitate necesară în avansarea unui eventual caz de arbitraj internaţional", iar această opţiune rămâne "ultima resursă a managementului companiei de a oferi satisfacţie investitorilor speculanţi, în condiţiile în care societatea românească respinge cu fermitate mineritul cu cianuri".

Reprezentanţii Alburnus Maior îl criticau pe Klaus Iohannis susţinând că poziţiile adoptate recent privind proiectul de la Roşia Montană seamănă cu cele ale fostului preşedinte Traian Băsescu, ale fostului premier Emil Boc şi ale actualului premier Victor Ponta şi menţionând că şeful statului şi-a schimbat tonul privind acest subiect.

Alburnus Maior îl critica pe Klaus Iohannis şi pentru invitaţia lansată premierului Victor Ponta de a renegocia şi susţine că acest lucru ar putea reprezenta "un prim semnal de cedare în faţa ameninţărilor instrumentate de Gabriel Resources".

Gabriel Resources anunţa, marţi, că vrea o soluţie amiabilă privind Roşia Montană şi a trimis Preşedinţiei şi premierului o notificare prin care cere autorităţilor române să se angajeze într-un proces de consultare, menţionând că ar putea recurge la arbitraj dacă nu se găseşte o soluţie pentru dezvoltarea proiectului

"Compania a trimis o notificare oficială către preşedintele şi prim-ministrul României, în numele Gabriel şi al anumitor companii afiliate, prin care solicită autorităţilor române să se angajeze oficial într-un proces de consultare. Pentru evitarea oricăror îndoieli, Gabriel doreşte găsirea unei soluţii amiabile în acest diferend care să ducă la dezvoltarea proiectului minier, în beneficiul tuturor părţilor implicate", se arăta într-un comunicat al companiei canadiene Gabriel Resources.

Comunicatul menţiona că Gabriel Resources nu a iniţiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers în instanţele internaţionale de arbitraj şi că îşi menţine angajamentul "ferm" de a dezvolta proiectul minier de la Roşia Montană.

Preşedintele Gabriel Resources, Jonathan Henry, citat în comunicat, spunea că speră că va fi găsită o rezolvare amiabilă a problemei, fără să fie nevoie să apeleze la arbitraj internaţional.

Preşedintele Klaus Iohannis declara, joi, la Realitatea TV, că poziţia sa privind proiectul Roşia Montană nu s-a schimbat şi consideră în continuare că nu a fost bine abordat, precizând că îi invită pe cei implicaţi, firma care doreşte să investească şi Guvernul, să reia discuţiile.

"Trebuie revăzut, sunt foarte multe aspecte. Nu este treaba preşedintelui să renegocieze contractele, nici treaba preşedintelui să spună ce soluţii tehnice există, dar este treaba mea să spun că, după părerea mea, aşa cum a fost conceput proiectul, mie nu mi se pare potrivit şi să invit pe cei care sunt implicaţi, direct, să reia discuţiile", menţiona Iohannis.

Şeful statului spunea că fără o negociere bună, serioasă şi aplicată, lucrurile nu vor putea fi rezolvate, iar negocierea trebuie să aibă loc între firma care doreşte să investească şi reprezentanţii Guvernului României.

În luna iunie a anului trecut, Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roşia Montană. O lună mai târziu, premierul Victor Ponta afirma că proiectul Roşia Montană este blocat până când nu există o susţinere politică clară, el adăugând că, personal, consideră că pentru România este mai bine totuşi să fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, dacă sunt respectate toate normele de mediu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici