Sinescu: Din acest an, rezidenţiatul va fi organizat de Ministerul Educaţiei

Concursul şi pregătirea tinerilor în rezidenţiat vor trece la Ministerul Educaţiei, iar salariile medicilor vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii, a anunţat, marţi, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", profesorul Ioanel Sinescu.

287 afișări
Imaginea articolului Sinescu: Din acest an, rezidenţiatul va fi organizat de Ministerul Educaţiei

Sinescu: Din acest an, rezidenţiatul va fi organizat de Ministerul Educaţiei (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

"În momentul de faţă, România este singura ţară din Uniunea Europeană în care rezidenţiatul aparţine, de ani de zile, Ministerului Sănătăţii. Or, Ministerul Sănătăţii nu are atribuţii de educaţie. Rezidenţiatul este o formă de pregătire, de educaţie medicală pentru a deveni specialist într-o specialitate, ca urmare aparţine Ministerului Educaţiei, prin universităţile de profil, universităţile de medicină şi farmacie", a spus rectorul UMF Bucureşti.

Ioanel Sinescu a precizat că în Germania sau în Franţa, ajungi cardiolog de la Universitatea de Medicină, în România, de la Ministerul Sănătăţii.

"Dacă vă veţi duce în Germania, în Franţa, veţi vedea că medicii au devenit cardiologi la Universitatea Paris 6, spre exemplu, dar în România ai devenit cardiolog la Ministerul Sănătăţii. Dar nu m-a format Ministerul Sănătăţii, m-a format Facultatea de Medicină şi Farmacie şi o clinică anume. Anul acesta se va întâmpla, va trece de la Ministerul Sănătăţii la universităţi. Salariile se vor da de către Ministerul Sănătăţii. Educaţia asigură pregătirea şi eliberează diploma prin universităţi", a mai spus Sinescu.

Potrivit metodologiei pentru desfăşurarea concursului de rezidenţiat pe loc şi pe post în medicină, medicina dentară şi farmacie, până în 2014, Ministerul Sănătăţii era instituţia care organiza testarea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici