Singurul jandarm-preot din România se împarte între slujbele la biserică şi misiunile operative din Jandarmerie | FOTO

Iustinian Cotojman, din Târgu Jiu, este şi preot, şi jandarm, iar timpul şi-l împarte între slujbele la biserica din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Tudor Vladimirescu” din Gorj şi misiunile operative, la care nu vrea să renunţe, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2914 afișări
Imaginea articolului Singurul jandarm-preot din România se împarte între slujbele la biserică şi misiunile operative din Jandarmerie | FOTO

Singurul jandarm preot se împarte între slujbele la biserică şi misiunile operative din Jandarmerie

Iustinian Cotojman are 41 de ani, este jandarm din 2006, iar din luna februarie 2018 a devenit preot onorific. Când nu îmbracă uniforma militară, Iustinian Cotojman oficiază slujbe religioase la biserica din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Gorj sau la bisericile din judeţ, la invitaţia preoţilor.

Îmbrăcat în straie preoţeşti, jandarmul Iustinian Cotojman susţine că este pregătit să oficieze slujbe, alături de alţi preoţi, însă nu va renunţa nici la Jandarmerie. Acesta a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă, din Craiova, în 2016.

"Jandarmeria pentru mine este o instituţie foarte importantă şi nu renunţ la Jandarmerie. Voi săvârşi slujbele religioase orânduite de Biserica Ortodoxă Română, în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Gorj şi pe toată regiunea Olteniei, la invitaţia preoţilor, cu aprobarea Mitropoliei Olteniei. Părinţii mei au fost oameni credincioşi şi mi-am dorit de când eram mic să devin preot, datorită faptului că am fost mai săraci, zece fraţi. Tatăl meu a fost cetăţean de onoare al localităţii Roşia de Amaradia şi a făcut două case şi a crescut zece copii. Eu am fost al nouălea copil, pentru că mama nu a dorit să facă avorturi, acestea sunt păcate strigătoare la cer. Tata spunea că am ieşit eu binecuvântarea lui Dumnezeu. De aceea mi-au pus numele Iustinian, pentru a mă face preot să mă rog pentru toată lumea", spune Iustinian Cotojman, jandarmul preot.

Preotul şi-a dorit să îmbrace hainele preoţeşti de când a absolvit liceul, însă nu a reuşit să promoveze examenul la Facultatea de Teologie, astfel că s-a angajat ca electrician, în anul 1994, la o firmă din Târgu-Jiu. După câţiva ani, acesta a lucrat la transporturi de bunuri şi valori la o bancă din municipiu, iar din 2006 a fost încadrat ca subofiţer operativ principal la Jandarmeria Târgu-Jiu.

"Am rămas cadru militar, unde mi-am desfăşurat activitatea cu responsabilitate şi demnitate. Am decis, la sfatul preotului duhovnic, să merg la Facultatea de Teologie din Craiova. Părinţii mei au decedat, tata la 88 de ani. O să merg şi în localitatea natală, Roşia de Amaradia, să săvârşesc sfânta liturghie, la invitatia preotului", a mai declarat Iustinian Cotojman.

Bărbatul din Târgu-Jiu este singurul jandarm-preot din cadrul Jandarmeriei Române.

"Este unicul în Oltenia şi în ţară ca jandarm, poliţişti mai sunt. Va oficia onorific slujbele, fără bani. Are toate drepturile, în toate bisericile din Gorj, cu aprobare şi în alte localităţi. Ziua de 25 februarie 2018 va rămâne întipărită ca o zi binecuvântată pentru jandarmul gorjean care, la Catedrala Mitropolitană Sfântul Dumitru, din Craiova, a fost hirotonit în treapta preoţiei”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Alin Ivan, purtătorul de cuvânt al IJJ Gorj.

Slujba arhierească de hirotonie a fost săvârşită de către ÎPS dr. Irineu Popa – Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. În cuvântul de învăţătură rostit de înaltul ierarh, acesta a apreciat momentul unic săvârşit prin care un slujitor al legii a devenit şi slujitor al Domnului pentru a săvârşi sfintele taine rânduite de Biserica Ortodoxă Română.

Iustinian Cotojman este căsătorit şi are doi copii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici