Sinodul Mitropoliei Moldovei a selectat primii doi candidaţi pentru funcţia de mitropolit

Sinodul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a selectat, după opt ore de deliberări, primii doi candidaţi pentru funcţia de mitropolit, rămasă vacantă după ce IPS Daniel a devenit Patriahul Bisericii Ortodoxe Române, în cursul zilei de sâmbătă putând fi făcute şi alte nominalizări.

2 afișări
Imaginea articolului Sinodul Mitropoliei Moldovei a selectat primii doi candidaţi pentru funcţia de mitropolit

Preasfinţia Sa Casian Crăciun, Episcopul Dunării de Jos (Sursa: Mediafax Foto)

Cei doi nominalizaţi sunt Preasfinţia Sa Casian Crăciun, Episcopul Dunării de Jos, şi Preasfinţia Sa Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei.

"Aceştia vor fi prezentanţi mâine (n.r. - sâmbătă) Adunării Eparhiale a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care, potrivit statutului, poate adăuga încă unul sau două nume pe lista candidaţilor. În cele din urmă, pe 6 sau 7 martie, se va întruni Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care va decide cine va fi înălţat la rangul de mitropolit. La rândul său, Sfântul Sinod poate veni cu propriile propuneri pentru această funcţie", a declarat, vineri seară, PS Ioachim Băcăuanul, Episcopul vicar al Romanului.

Sinodul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei s-a întrunit, vineri, în Palatul Mitropolitan din Iaşi, într-o şedinţă cu uşile închise, la care presa nu avut acces, ziariştii fiind nevoiti să stea pe trotuarul din faţa clădirii aşteptând să iasă cineva să le dea informaţii despre ce se petrece înăuntru.

Corneliu Bârlădeanu, arhiereul vicar al Huşilor, şi-a exprimat iritarea când i-a văzut pe ziariştii adunaţi în faţa Palatului Mitropolitan.

Ierarhul care va ocupa funcţia de mitropolit al Moldovei şi Bucovinei va fi desemnat de către Sfântul Sinod, în şedinţa care va avea loc la Bucureşti, între 5 şi 7 martie.

Şedinţa sinodului mitropolitan a fost prezidată, conform statutului de organizare şi funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), de patriarhul Daniel, fostul mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Articolul 129 din statutul BOR menţionează că "eligibil pentru slujirea, vrednicia şi răspunderea de Mitropolit este oricare ierarh membru al Sfântului Sinod, începând de la eparhia vacantă, care este doctor sau licenţiat în Teologie şi s-a distins prin viaţă curată, cultură teologică, demnitate eclesială, zel misionar şi simţ gospodăresc. Lista ierarhilor eligibili se întocmeşte în ordinea dipticelor, descrescător, începând de la eparhia vacantă".

Scaunul de mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a rămas vacant după ce, în 12 septembrie 2007, IPS Daniel a fost validat în funcţia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici