Sistemul social ar putea intra în colaps prin reducerea bugetului şi disponibilizări

Fostul secretar de stat de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Ileana Savu, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că măsurile de reducere a bugetului şi a personalului din asistenţă socială ar putea bagă sistemul în colaps.

30 afișări
Imaginea articolului Sistemul social ar putea intra în colaps prin reducerea bugetului şi disponibilizări

Sistemul social ar putea intra în colaps prin reducerea bugetului şi disponibilizări (Imagine: Mediafax Foto)

"Am văzut că bugetul e mult mai mic, dar 3.000 de disponibilizări mi se pare foarte, foarte mult. E un domeniu în care nu poţi face reducere de personal oricum pentru că e vorba de copii, de persoane vârstnice, de persoane cu handicap. Asistenţii maternali şi asistenţii personali nu pot fi daţi afară", a declarat Savu.

Fostul secretar de stat a precizat că reducerea bugetului de asistenţă socială pe timp de criză reprezintă o greşeală.

"Mai degrabă ar mai tăia din şefi, însă se taie din oamenii care muncesc şi se creează posturi pentru şefi şi şefuleţi. În condiţiile în care criza va creşte va duce la creşterea intrărilor în sistem. Va scădea calitatea serviciilor oferite, dar cred că există riscul ca sistemul să intre în colaps. Bugetul este două treimi faţă de anul trecut. În criză nu reduci bugetul de asistenţă socială, reduci la Preşedinţie sau oriunde în altă parte", a declarat Savu.

Aceasta a mai spus că pe baza legii serviciilor familiale se putea face o reducere în timp a asistenţilor maternali şi, corelat cu Legea serviciilor de zi, puteau fi oferite alternative în zona privată pentru acei oameni.

Pe de altă parte, fostul şef de la Inspecţia Socială, Maria Muga, a declarat că, odată cu aplicarea standardelor de cost, va avea loc şi o "reaşezare în zona de resurse umane".

De asemenea, în opinia ei, aplicarea standardelor de cost va ridica şi calitatea serviciilor oferite, întrucât personalul din sistem ar trebui să se concentreze pe îngrijirea persoanelor asistate şi mai puţin pe dezvoltarea administrativă, aşa cum se întâmpla până acum.

"Am găsit, la momentul controalelor făcute de Inspecţia Muncii, mai multe persoane angajate pe servicii administrative sau alte zone, care nu aveau grijă de persoana asistată. Standardul de cost trebuie să se reflecte în standardul de calitate", a mai spus Muga.

Aproximativ 3.000 de angajaţi vor fi disponibilizaţi din unităţile de asistenţă socială în urma aplicării standardelor de cost în sistem, prin care se va realiza o reducere de 37% faţă de alocările bugetare din 2009, respectiv o economie de peste 350 milioane lei, a decis, miercuri, Guvernul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici