Situaţie de urgenţă în aprovizionarea cu gaze, din cauza frigului - VIDEO

Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a declarat, luni, situaţie de urgenţă, din cauza temperaturilor scăzute, astfel că furnizarea de gaze către unele companii va fi oprită, iar producătorii de energie termică vor utiliza combustibili alternativi.

45 afișări
Imaginea articolului Situaţie de urgenţă în aprovizionarea cu gaze, din cauza frigului - VIDEO

Situaţie de urgenţă în aprovizionarea cu gaze, din cauza frigului (Imagine: Ovidiu Criăucin/Mediafax Foto)

Comisia, condusă de secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban, a avut luni o şedinţă la care a participat şi ministrul Economiei, Adriean Videanu.

"Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a confirmat existenta condiţiilor de declarare a situaţiei de urgenţă şi a dispus ca, începând cu 25 ianuarie, ora 14:15, Dispeceratul Naţional de Gaze Naturale să ia măsurile operative necesare", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

Declararea situaţiei de urgenţă presupune oprirea furnizării gazelor pentru consumatorii întreruptibili, precum şi trecerea centraelor electro-termice pe utilizarea combustibililor alternativi, astfel încât populaţie să fie alimentat cu prioritate cu gaze, energie termică şi apă caldă.

Măsura a fost solicitată de oficialii Transgaz, ca urmare a dificultăţilor în alimentarea cu gaze a consumatorilor.

Potrivit MECMA, temperatura medie la nivel naţional a scăzut în dimineaţa zilei de luni, 25 ianuarie, la minus 17,9 grade Celsius.

Şerban a declarat pentru MEDIAFAX că în prezent consumul de gaze la nivel naţional este de 63 milioane de metri cubi pe zi, asiguraţi din depozite, producţia internă şi importuri.

Directorul general adjunct al transportatorului de electricitate Transelectrica (TEL), Octavian Lohan, a afirmat că nu există probleme în alimentarea cu electricitate a consumatorilor.

"Avem rezerve arhisuficiente, nu există probleme. Consumul de gaze la centralele electrice a scăzut la 11,8 milioane metri cubi pe zi, de la 13 milioane metri cubi înainte de începerea perioadei de frig", a spus Lohan.

Guvernul a cerut marilor consumatori industriali, în principal din industria chimică şi siderurgică, să reducă în această perioadă consumul de gaze naturale, iar termocentralele să utilizeze mai mult păcura, pentru a evita creşterea importului de gaze, livrate în prezent la preţuri ridicate.

"S-a cerut marilor consumatori industriali, în principal din sectorul chimic şi cel siderurgic, să reducă în această perioadă de temperaturi scăzute consumul de gaze, iar termocentralele care asigură furnizarea către populaţie de apă caldă şi căldură să treacă de pe gaz pe păcură, dacă au posibilitatea. În caz contrar, ar trebui să se apeleze la creşterea importurilor de gaze, dar la preţuri ridicate, ceea ce ar pune presiune asupra preţurilor la populaţie, în condiţiile în care consumatorii industriali se orientează spre gazele din producţia internă", au declarat duminică agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Video Stirileprotv.ro


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici