Situaţie îngrijorătoare: Patru noi focare de gripă aviară. Se poate ajunge la blocaje şi afectare a 1.500 de exploataţii

  • Patru noi focare şi suspiciuni de gripă aviară au apărut în Mureş şi Harghita, iar în urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate, acestea au legătură cu exploataţia comercială din localitatea Ungheni.
  • ANSVSA arată că intermediarul a mai distribuit păsări cu status incert.
567 afișări
Imaginea articolului Situaţie îngrijorătoare: Patru noi focare de gripă aviară. Se poate ajunge la blocaje şi afectare a 1.500 de exploataţii

Situaţie îngrijorătoare: Patru noi focare de gripă aviară. Se poate ajunge la blocaje şi afectare a 1.500 de exploataţii

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis, joi, că laboratorul Naţional de Referinţă pentru Influenţa Aviară din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat patogenitatea ridicată pentru tulpina de virus subtipul H5N8, pentru probele recoltate din focarul de gripă aviară confirmat la exploataţia de păsări din localitatea Ungheni, din judeţul Mureş.

În urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate, provenind din exploataţia comercială din localitatea Ungheni, au fost depistate patru noi focare şi suspiciuni de Influenţă Aviară, dintre care unul în judeţul Harghita şi alte trei în judeţul Mureş, în gospodării ale populaţiei.

„Din informaţiile preliminare ale anchetei epidemiologice rezultă că aceste noi focare au apărut din cauza comerţului cu păsări realizat prin intermediari şi magazine de vânzare a păsărilor vii. De asemenea, s-a constatat că intermediarul care a distribuit păsările în exploataţia comercială din judeţul Mureş, unde a fost confirmat primul focar, a mai distribuit păsări (cu status de sănătate incert) în mai multe judeţe, ceea ce reprezintă un mare risc de difuzare a bolii şi apariţia de noi focare”, anunţă ANSVSA.

În această situaţie, ANSVSA transmite că se vor extinde restricţiile şi astfel se vor genera blocaje comerciale şi pagube economice, cu afectarea gravă a peste 1.500 de exploataţii comerciale, care deţin 80% din efectivul de păsări al României.

„Aceasta este motivaţia, pe deplin justificată, pentru care această activitate de comercializare a puilor de o zi, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere, este suspendată pentru o perioadă de 30 de zile, ca urmare a măsurilor dispuse prin Decizia CNCB”, se arată în comunicatul de presă transmis de ANSVSA.

Anchetele epidemiologice sunt în desfăşurare.

Pentru a se asigura de respectarea măsurilor de restricţie, serviciile veterinare, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne fac controale, inclusiv în trafic şi în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat.

În funcţie de contextul epidemiologic, în situaţia în care nu vor mai apărea noi focare în următoarea perioadă, ANSVSA va analiza oportunitatea reducerii perioadei de aplicarea restricţiilor şi va propune o nouă Decizie a CNCB în acest sens.

180.000 de păsări au fost sacrificate pentru a distruge focarul de gripă aviară din oraşul Ungheni din judeţul Mureş. În prezent se fac diferite acţiuni, iar la final va avea loc o mare dezinfecţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici