Situaţii dramatice în spitale. Medicul Virgil Musta: Sunt copleşit de gândul că poate va trebui să aleg între viaţă şi moarte

Medicul Virgil Musta a povestit vineri seara un caz dramatic la care a asistat, când o femeie cu COVID-19 a venit la spital cu saturaţie de oxigen mică şi avea nevoie de terapie intensivă, însă nu mai erau locuri. O pacientă a murit şi astfel femeia internată iniţial în salon a fost mutată la ATI.

8582 afișări
Imaginea articolului Situaţii dramatice în spitale. Medicul Virgil Musta: Sunt copleşit de gândul că poate va trebui să aleg între viaţă şi moarte

Dr. Musta: Sunt copleşit de gândul că poate va trebui să aleg între viaţă şi moarte

Medicul Virgul Musta, de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara, povesteşte cum, la un moment dat, a avut senzaţia că pandemia este sub control.

„Trecem prin momente dificile atât noi, medicii, cât şi întreaga comunitate, pentru că noi ne facem datoria, suntem în prima linie în această bătălie şi am avut speranţe când în urmă cu 3 luni pandemia era foarte bine ţinută sub control şi mai aveam în spital doar 2 pacienţi, pregătindu-ne de o viaţă normală şi în foarte scurt timp, din păcate, lucrurile au început să meargă din rău în mai rău şi acum suntem într-o situaţie foarte dificilă în care suntem puşi să alegem între pacienţi: pe care dintre ei putem să îi internăm la noi, pe care îi trimitem în spitalele suport şi, eventual, în momentul în care se înrăutăţeşte starea lor, îi vom relua pentru a-i trata noi, noi având competenţa cea mai mare în patologia COVID”, a spus dr. Musta, vineri seara, la Digi 24.

Medicul povesteşte o întâmplare dramatică la care a asistat de curând şi spune că se simte copleşit de gândul că la un moment dat e posibil să fie pus în situaţia de a alege între viaţă şi moarte.

„Încă nu am ajuns (să alegem între viaţă şi moarte – n.r.), dar să ştiţi că nu suntem departe şi numai gândul acesta pe mine, cel puţin, mă terifiază. Sunt copleşit de gândul că poate va trebui la un moment dat, să aleg între viaţă şi moarte. Până în momentul de faţă am avut încă posibilitatea să trimit pacienţii care sunt grav în spitale suport. Dar secţia noastră de ATI este plină. La Spitalul Victor Babeş, secţiile de Infecţioase şi de Pneumologie sunt pline şi spitalele suport mai au câteva locuri. Există un sistem în clinicile de terapie intensivă care îşi cunosc locurile şi se orientează pacienţii în funcţie de locurile acestora, dar din păcate sunt limitate. De exemplu, am asistat la o situaţie teribilă în urmă cu două nopţi, când a venit o pacientă cu saturaţie de 60 care trebuia internată în terapie intensivă şi nu am avut loc. S-a internat pe secţie, cu oxigen, o oră, până când, din întâmplare, o pacientă a decedat în terapie intensivă şi imediat a fost ea mutată”, spune medicul.

Acesta afirmă că sunt traume în rândul colegilor săi, care erau speriaţi în legătură cu ce vor face în gărzile din zilele următoare când nu vor mai avea locuri şi vor veni pacienţi pe care nu mai au unde să îi trimită.

De aceea, dr. Virgil Musta face un apel la populaţie să se protejeze, pentru că, spune el, „bătălia se dă în comunitate, unde populaţia trebuie convinsă să poartă mască, să fie solidari şi să respecte măsurile”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici