- Home
- Social
- PLOIEŞTI, (14.05.2024, 14:42)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Slănic: Proprietarii evacuaţi se pot întoarce la proprietăţi / Care ar fi fost cauza surpării
Se permite întoarcerea proprietarilor evacuaţi la proprietăţi, precum şi reluarea activităţii economice pentru operatorii şi instituţiile publice de pe strada 23 August, se arată într-o hotărâre adoptată marţi de CJSU Prahova, pe tema situaţiei din Slănic.
Urmărește
2251 afișări
Slănic: Proprietarii evacuaţi se pot întoarce la proprietăţi
Potrivit hotărârii, se reia furnizarea în regim normal a utilităţilor către toţi beneficiarii de către operatorii care asigură utilităţile publice.
„Pe baza analizei rapoartelor expertului A1 se permite întoarcerea proprietarilor evacuaţi la proprietăţi, precum şi reluarea activităţii economice pentru operatorii şi instituţiile publice de pe strada 23 August”, se arată în document.
Aceasta arată că se menţine interdicţia accesului pietonal şi auto, pe zona afectată până la aplicarea soluţiilor de stabilizare. Autorităţile locale vor lua măsuri pentru delimitarea zonei de interdicţie, conform Raportului de expertiză tehnică de punere în siguranţă şi a Proiectului de urmărire specială.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
ÎCCJ respinge cererea lui George Simion împotriva hotărârii CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale
-
Reţelele de socializare ale Meta au probleme. Facebook, Instagram şi Whatsapp au picat în România
-
Eduard Hellvig: Discuţiile despre formarea noului Guvern trebuie să fie mai ales despre oameni şi să nu dureze prea mult / Va fi mai important ca niciodată tandemul preşedinte-premier care le va fi propus românilor la alegerile care vin
Monitorizarea consumului din sistemul de alimentare cu apă în raport cu volumul eliminat în sistemul de canalizare pentru evitarea oricăror pierderi, continuarea urmăririi instrumentale topografice a clădirilor, din vecinătatea surpării în raport cu martorii amplasaţi, reluarea periodică şi prelucrarea datelor din electrometrie şi a celor din foraje sub forma de profile transversale spre construcţiile din vecinătatea surpării, pentru a se putea aprecia prezenţa şi intensitatea umezelii în terenul de fundare, continuarea de foraje de adâncime de până la 40m în zonă, pentru a se putea aprecia potenţialul de producere a altor sufoziuni al apelor subterane.
De asemenea, în hotărâre se precizează că se continuă urmărirea potenţialului de infiltrare din reţeaua de apă şi canalizare publică şi urmărirea potenţialului de infiltrare către zona evenimentului, din lacurile saline aflate la cote superioare şi din cursurile de apă din vecinătate.
„Se impune o supraveghere permanentă, cel puţin pentru o perioadă de timp, a zonei conului de surpare de pe strada 23 August şi efectuarea unor studii complexe hidrogeologice, geoinginereşti, geofizice, geochimice şi biogeofizice”, se mai arată în hotărâre.
Conform acesteia, se propune amenajarea cursului de apă Gorganul prin impermeabilizarea canalului de curgere şi se recomandă utilizarea sistemelor de monitorizare automată a imobilelor care au posibilitatea avertizării în timp real, în cazul producerii unor fenomene de instabilitate ce ajută autorităţile locale să intervină, pentru limitarea pagubelor şi evacuarea persoanelor în pericol.
„Îndeplinirea de către autorităţile locale a tuturor recomandărilor şi măsurilor dispuse prin Raportul nr. 473 din 14.05.2024 al Institutului Geologic al României şi Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, din Raportul Final de expertiză tehnică de punere în siguranţă privind fenomenele de instabilitate produse în localitatea Slănic, judeţ Prahova, str. 23 August, în zona nr. 10-12, Prof. Dr. Ing. Manole-Stelian ŞERBULEA şi din Proiectul de urmărire specială al Departamentului de Geotehnică şi Fundaţii- Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti”, mai precizează documentul citat.
Care a fost cauza surpării
Potrivit unui comunicat al Prefecturii Prahova, „surparea pare fi cauzată de un fenomen natural de sufoziune mecanică ce a afectat depozitele nisipoase din acest areal, iar momentul în care s-a produs surparea este asociat cedării stratului impermeabil de argilă care a antrenat şi pătura de sol de deasupra dar şi structura de asfalt a străzii”.
„Apariţia acestui con de surpare nu este legată de o posibila dizolvare treptată a părţii superioare a lentilei de sare care forma zăcământul de sare de la Slănic, respectiv de posibile tasări datorate acestui fenomen de solubilizare, însă această posibilitate nu trebuie exclusă pe termen mediu sau lung în oraşul Slănic. Institutul Naţional de Fizica a Pământului exclude o cauză seismică pentru surparea din Slănic, iar în urma măsurătorilor seismice efectuate cu staţii portabile, nu s-au înregistrat microseisme datorate activităţilor naturale asociate acestui fenomen”, se arată în comunicat.
Citește pe alephnews.ro: Exercițiile fizice îți stimulează IQ-ul. Știai că sportul funcționează ca o școală pentru creier?
Citește pe www.zf.ro: De ce trebuie să vindem motorina la preţuri internaţionale şi nu la 1 leu pe litru?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Un raport ONU arată că fenomenul La Nina s-ar putea dezvolta în următoarele trei luni, dar va fi scurt şi va avea intensitate redusă
Gigant mondial cu afaceri de miliarde în toată lumea este anchetat în România de Consiliul Concurenţei. De ce este suspectată compania
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
PROSPORT.RO
Cât costă o cafea mică la Târgul de Crăciun din Piața Constituției. E de 5 ori mai scumpă decât la automat!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe