SNFP ameninţă cu proteste, cerând majorări salariale de 50%

Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) ameninţă cu un miting de amploare în a doua jumătate a lunii februarie la Guvern şi declanşarea conflictului de muncă, cerând majorări salariale de 50 la sută, protecţia celor din instituţiile de control şi stabilitate în funcţia publică.

24 afișări
Imaginea articolului SNFP ameninţă cu proteste, cerând majorări salariale de 50%

SNFP ameninţă cu proteste, cerând majorări salariale de 50% (Imagine: Mediafax Foto)

Biroul Executiv al SNFP a hotărât, în şedinţa de luni, organizarea unui amplu miting de protest în a doua jumătate a lunii februarie, în faţa Guvernului României, declanşarea conflictului de muncă conform Legii 168/1999, potrivit unui comunicat al organizaţiei sindicale.

De asemenea, departamentul juridic al SNFP va asigura consultanţă juridică funcţionarilor publici, membrilor sau nemembrilor de sindicat, afectaţi de deciziile guvernamentale şi va continua să acţioneze în instanţă angajatorii din administraţia publică pentru neacordarea drepturilor trecute în lege.

"SNFP nu renunţă la creşterea salarială a funcţionarilor publici cu 50 la sută, protecţia funcţionarilor publici din instituţiile de control, stabilitate în funcţia publică", se arată în comunicat.

Conform legii care reglementează relaţiile de serviciu ale funcţionarilor publici, Legea 188/1999, funcţionarii publici au dreptul, pentru activitatea prestată în slujba comunităţii, la salariul de bază, suplimentul postului, suplimentul corespunzător treptei de salarizare.

"Solicităm Guvernului Emil Boc să ia act de hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care funcţionarilor publici li se recunosc drepturile în instanţă, mai precis suplimentul postului 25 la sută şi suplimentul corespunzător treptei de salarizare 25 de procente şi să prevadă în bugetul anului 2009 sumele aferente acordării acestor drepturi", subliniază sinidcaliştii.

Potrivit organizaţiei sindicale, Parlamentul a hotărât drepturile funcţionarilor publici, instanţele de judecată au stabilit cuantumul acestora, iar Guvernul României trebuie să acorde aceste drepturi pentru a asigura buna funcţionare a statului de drept şi recunoaşterea puterilor în stat.

Criza economică va amplifica cazurile de nerespectare a legii din partea unor agenţi economici, "poate de rea-credinţă", ceea ce impune o întărire a instituţiilor publice de control prin aprobarea statutelor speciale (Garda Financiară, ANAF, Inspecţia Muncii, Garda Naţională de Mediu, Protecţia Consumatorilor) pentru a descuraja acţiunile de evaziune fiscală, de muncă la negru, indisciplină economică-financiară şi de a asigura veniturile bugetului de stat.

Potrivit unor surse oficiale, bugetarii nu vor primi, în acest an, o majorare mai mare de cinci procente, ceea ce reprezintă rata inflaţiei. Numai cadrele didactice din sistemul preuniversitar vor beneficia, în 2009, de o majorare a salariilor de 35 la sută, care va fi realizată în două etape, măsura fiind cuprinsă în bugetul de stat.

În bugetul de stat a fost prevăzută o majorarea salarială pentru cadrele didactice din sistemul preuniversitar de 15 la sută în luna aprilie, urmând ca în luna octombrie salarile acestora să crească cu încă 20 de procente, susţin sursele citate.

Citeşte şi:

Majorare de 35 la sută pentru profesorii din preuniversitar - surse

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici