Societatea Timişoara cere retragerea ordinelor naţionale pentru condamnaţi precum Năstase sau Mitrea

Societatea Timişoara cere retragerea ordinelor naţionale ale României acordate unor persoane care au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate, cum ar fi fostul premier al României Adrian Năstase sau fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea, transmite corespondentul MEDIAFAX

1108 afișări
Imaginea articolului Societatea Timişoara cere retragerea ordinelor naţionale pentru condamnaţi precum Năstase sau Mitrea

Societatea Timişoara cere retragerea ordinelor naţionale pentru condamnaţi precum Năstase sau Mitrea (Imagine: Adriana Neagoe/ Arhiva Mediafax Foto)

Preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea, a transmis, joi, o scrisoare preşedintelui României, Klaus Iohannis, prin care îi cere acestuia retragerea ordinelor naţionale acordate unor condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate.

„Domnule Preşedinte al României Klaus Werner Iohannis, Societatea Timişoara a constatat că ordinele naţionale ale României (Steaua României, Serviciul Credincios, Pentru Merit) sunt deţinute în prezent de persoane care se încadrează în prevederile art.51 din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, republicată în Monitorul Oficial, Partea I nr.118 din 18 februarie 2014. Vă solicităm să binevoiţi a da publicităţii în ce măsură prevederile acestui act normativ sunt respectate şi în ce măsură ordinele naţionale au fost retrase celor care sunt condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate (art.51 lit.a din lege) sau se află în situaţii de nedemnitate (art.51 lit.b din lege), prin faptul că au desfăşurat activităţi de poliţie politică”, se arată în scrisoarea semnată de preşedintele Societăţii Timişoara.

Membrii Societăţii Timişoara mai cer retragerea ordinului pentru cei care nu sunt compatibili cu deţinerea decoraţiei.

„De asemenea, vă solicităm să binevoiţi a dispune cele necesare retragerii ordinului în cazul în care aceasta nu s-a realizat, celor care, potrivit legii, nu mai sunt compatibili cu deţinerea decoraţiei”, se mai arată în scrisoarea către Klaus Iohannis.

Anexată acestei scrisori este o listă cu persoane identificate de membrii Societăţii Timişoara care au fost condamnate sau care au făcut poliţie politică şi care au fost decorate. Lista cuprinde următoarele nume: Adrian Năstase, care, în 2002, a primit ordinul Steaua României, în grad de Mare Cruce şi a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian” şi doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii”; Irina Paula Jianu, care a fost decorată în 2004 cu Ordinul Pentru Merit, în grad de Cavaler şi a fost condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii”, 4 ani de închisoare în dosarul „Zambaccian”, precum şi 5 luni de închisoare cu executare pentru dare de mită în dosarul „casa din Băneasa”; MironMiron Mitreaorat în 2002 cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, care a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul „casa din Băneasa” pentru luare de mită; Şerban Alexandru Brădişteanu, decorat în 2002 cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Ofiţer, condamnat şi el la un an de închisoare cu suspendare şi termen de încercare de 3 ani pentru favorizarea făptuitorului, fiind acuzat că „a încercat tergiversarea punerii în executare de deciziei de condamnare a lui Adrian Năstase” în dosarul „Trofeul Calităţii; Emilian Vasile Cutean, decorat în 2004 cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de Cavaler şi condamnat la 5 ani de închisoare cu executare de Curtea de Apel Bucureşti, în 2012, pentru infracţiuni de corupţie; Rodica Mihaela Stănoiu, decorată în 2002 cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler şi în cazul căreia CNSAS a stabilit că a desfăşurat activităţi de poliţie politică, ea semnând între anii 1983 şi 1987 note informative sub pseudonimele Sanda şi Georgeta.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici