Şoferii RAT Braşov nu se vor întoarce la lucru; primarul Scripcaru a anunţat că va demite conducerea Regiei

Primarul Braşovului, George Scripcaru, a anunţat, vineri, că va declanşa procedurile pentru desemnarea unei noi conduceri la Regia Autonomă de Transport Braşov, iar cei care au oprit lucrul vor avea de suferit pentru prejudiciul creat călătorilor.

644 afișări
Imaginea articolului Şoferii RAT Braşov nu se vor întoarce la lucru; primarul Scripcaru a anunţat că va demite conducerea Regiei

Şoferii RAT Braşov nu se vor întoarce la lucru; primarul Scripcaru a anunţat că va demite conducerea (Imagine: Răzvan Chiriţă/Arhiva Mediafax Foto)

Primarul Braşovului a spus că luni va da un anunţ pentru desemnarea unei noi conduceri la RAT, urmând ca cei care au oprit lucrul să aibă de suferit, conform fişei postului, pentru prejudiciul creat călătorilor.

"Transportul public nu este o joacă a cuiva, ci este responsabilitatea cuiva, iar dacă vor să facă un protest să îl facă potrivit legii. Să facă un anunţ, să asigure 30% din personal, altfel este un abuz", a spus Scripcaru.

Primarul crede că nu a fost vorba despre un protest spontan, ci unul "pus la cale".

Primarul George Scripcaru şi prefectul Mihai Mohaci s-au întâlnit, vineri, cu conducerea Regiei Autonome de Transport (RAT) Braşov pentru a discuta problemele angajaţilor care au oprit lucrul, singura soluţie legală pentru creşterea salariilor fiind restructurările de personal, această decizie urmând a fi lăsată la alegerea conducerii Regiei.

Scripcaru a spus, după întâlnirea cu conducerea RAT, că municpalitatea este la zi cu subvenţiile către regie şi că, legal, nu există posibilitatea unor majorări salariale, singura soluţie fiind restructurarea de personal şi redistribuirea fondurilor de salarii.

"Este bine ca lumea să ştie că municipalitatea şi cetăţenii Braşovului suntem cei care susţinem cea mai mare parte a activităţii RAT. Din punct de vedere al municipalităţii, suntem la zi cu subvenţia de 26 milioane lei pe care o acordăm anual Regiei şi suntem la zi şi cu acoperirea gratuităţilor pentru diversele categorii de cetăţeni, cum ar fi elevii (în sumă de cinci milioane lei - n.r.)", a spus Scripcaru.

Primarul a precizat că salariul mediu al angajaţilor Regiei este de circa 2.000 de lei, "ceea ce nu este neapărat puţin în comparaţie cu alte categorii".

"Orice mărire salarială trebuie să respecte legea. Singura soluţie ar fi o restructurare care s-ar putea face prin reducerea numărului de angajaţi şi redistribuirea salariilor la categoriile de angajaţi cu salarii mai mici. De exemplu, dacă ar pleca o sută de angajaţi, s-ar putea face o creştere cu 10% a salariilor. Altă soluţie legală nu există, iar aceasta şi-a asumă conducerea RAT", a mai spus primarul.

În cazul în care şoferii nu îşi vor relua activitatea, ei vor fi sancţionaţi, deoarece nu îşi respectă fişa postului. Directorul economic al RAT Braşov, director exploatare la RAT Braşov, a spus că ultima majorare salarială a fost făcută în 2007, iar salariul mediu brut este de circa 2.000 de lei al unui angajat care are vechime şi face ore suplimentare. Regia are 962 de angajaţi, dintre care 360 sunt şoferi, iar încasările zilnice din vânzările de bilete şi abonamente sunt de circa 110.000 - 120.000 de lei.

Prefectul Mihai Mohaci a preluat lista cu solicitările sindicaliştilor şi a spus că o va înainta către MAI şi Ministerul Muncii, însă a precizat că problema trebuie rezolvată la nivel local.

Conducătorii auto din cadrul Regiei Autonome de Transport (RAT) Braşov au refuzat să meargă pe traseu, vineri dimineaţă, fiind nemulţumiţi că salariile lor nu au mai crescut de câţiva ani. Potrivit purtătorului de cuvânt al RAT Braşov, Silviu Ştefan, protestul spontan a fost iniţiat de şoferii de autobuze care ar fi trebuit să intre în cursă la ora 05.30, iar lor li s-au alătura de la ora 07.00 şi şoferii de troleibuze.

"La această oră ar fi trebuit să fie pe traseu 140 de conducători auto de autobuze şi troleibuze. În total, avem circa 360 de conducători auto, dar aceştia sunt solidari cu colegii lor. La această oră nu circulă niciun autobuz. Singura revendicare a angajaţilor este cea legată de salarii", a declarat reprezentnatul RAT Braşov corespondentului MEDIAFAX.

La ora transmiterii acestei ştiri, nu a fost reluată circulaţia cu mijloacele de transport în comun în Braşov, iar şoferii de taxi refuză curse pe distanţe mai mici, al căror tarif este sub 10 lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici