Soluţionarea amiabilă a accidentelor rutiere, de la 1 iulie 2009

Soluţionarea amiabilă a accidentelor rutiere soldate cu avarii uşoare ar putea deveni operaţională de la 1 iulie 2009, după ce Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) va primi avizul asupra formularului privind constatarea amiabilă de la forul european de specialitate.

186 afișări
Imaginea articolului Soluţionarea amiabilă a accidentelor rutiere, de la 1 iulie 2009

Soluţionarea amiabilă a accidentelor rutiere, de la 1 iulie 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

"După primirea acestei aprobări, CSA va emite o normă care va reglementa constatarea amiabilă. Ulterior, în termen de 90 de zile, companiile care practică asigurări auto vor încheia un protocol de colaborare. Un termen realist cu privire la operaţionalizarea constatării amiabile este data de 1 iulie 2009", a declarat, marţi, preşedintele CSA, Angela Toncescu, la un seminar de specialitate.

Toncescu a amintit că şoferii care au poliţe CASCO şi sunt implicaţi în accidente de circulaţie soldate doar cu avarierea propriului vehicul vor putea solicita asigurătorului, de la 1 ianuarie 2009, documentele pentru reparaţia maşinii fără să mai fie necesară deplasarea asiguratului la Poliţie.

Prevederea este inclusă în Ordinul 12/2008 al CSA, publicat în Monitorul Oficial la finele lunii iulie.

Potrivit actului normativ, companiile de profil emit asiguraţilor lor CASCO, la cerere, începând cu 1 ianuarie 2009, documentele pentru repararea vehiculelor, inclusiv în cazul în care se constată daună totală şi maşina nu mai poate fi reparată.

Asigurătorul va elibera documentele pentru începerea lucrărilor de reparare a vehiculului după ce posesorul poliţei CASCO îl va înştiinţa despre pagubele produse fie într-un accident de circulaţie din care a rezultat numai avarierea propriei maşini, fie în alte împrejurări decât un accident de circulaţie.

În aceste două situaţii, deplasarea asiguratului CASCO la Poliţie nu mai este necesară, potrivit CSA.

Declaraţiile de accident şi documentele de începere a lucrărilor pentru repararea vehiculului vor fi emise de asigurători şi vor conţine informaţiile prevăzute în anexele Ordinului 12/2008.

Potrivit actului normativ, eliberarea documentului de începere a reparaţiilor nu constituie nota tehnică finală de constatare a daunelor şi nici obligaţie de plată din partea asigurătorului.

Conform datelor Comisiei, numărul poliţelor CASCO în vigoare la 30 iunie se situa la circa 1,3 milioane, emise de 26 societăţi de profil.

La nivelul Capitalei, unde este concentrat circa o treime din parcul auto naţional, au fost înregistrate în 2007 un număr de 73.700 de accidente rutiere soldate doar cu daune materiale, conform informaţiilor furnizate de Constantin Stroescu, comisar şef la Brigada de Poliţie Rutieră din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici