Şomajul tehnic la CFR Marfă a fost prelungit până la sfârşitul anului

Şomajul tehnic la CFR Marfă a fost prelungit cu trei luni, până la sfârşitul anului, dar fără ca activitatea să fie perturbată, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, Gheorghe Popa, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

75 afișări
Imaginea articolului Şomajul tehnic la CFR Marfă a fost prelungit până la sfârşitul anului

Şomajul tehnic la CFR Marfă a fost prelungit până la sfârşitul anului (Imagine: Liviu Chirică/MediafaxFoto)

Popa a spus că din iulie până în septembrie, primele trei luni de aplicare a măsurii şomajului tehnic la CFR Marfă, în medie fiecare angajat a stat acasă 26 de zile.

"S-a decis prelungirea măsurii doar în zonele în care nu este activitate, pentru reducerea cheltuielilor. Acolo unde este activitate, ea nu va fi afectată", a precizat secretarul de stat Gheorghe Popa, fost preşedinte al Federaţiei Mişcare-Comercial.

Angajaţii CFR Marfă vor intra 21 de zile în şomaj tehnic

Liderul Sindicatului Mişcare Comercial Galaţi, Viorel Istrate, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că angajaţii CFR Marfă vor intra 21 de zile în şomaj tehnic.

"Trebuie precizat însă că în fiecare subunitate în parte se vor întocmi grafice şi în funcţie de aceste grafice plecările în şomaj tehnic se vor face eşalonat. Pe toată această periodă, muncitorii se vor afla la dispoziţia companiei, aşa cum prevede Codul Muncii", a spus Viorel Istrate.

Potrivit lui Istrate, s-a recurs la această decizie ca urmare a scăderii drastice a volumului de lucru în 2009 faţă de anul trecut. Este pentru a doua oară când se adoptă o astfel de măsură, după ce în luna iulie angajaţii CFR Marfă au intrat în şomaj tehnic pentru 26 de zile.

"Dacă în vară volumul de activitate se redusese cu peste 40 de procente comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, acum ne situăm undeva pe la 36-37 la sută. Nu este o creştere importantă, dar poate fi considerat un semn de ameliorare", a mai spus Istrate.

Liderul sindical a precizat că toţi cei 1.800 de angajaţi de la CFR Marfă Galaţi vor intra, de luni, în şomaj tehnic pentru 21 de zile, timp în care vor primi 75 la sută din salariul de încadrare.

La începutul lunii iulie, aproximativ 7.000 de angajaţi ai CFR Marfă au intrat prin rotaţie în şomaj tehnic, unii dintre aceştia dorind să stea toate cele trei luni în şomaj tehnic. Cei 7.000 de salariaţi ai CFR Marfă din 17.500 au primit pe parcursul celor trei luni 75 la sută din salariul de bază corespunzător locului de muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici