Şomerii cu studii superioare: Foarte puţine oportunităţi pe piaţa muncii din Bucureşti şi Ilfov

Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare MediaPro alături de companiile partenere MEDIAFAX şi MEDIA SAT, au finalizat analiza traseului profesional a peste 200 de şomeri absolvenţi de studii superioare din regiunea Bucureşti-Ilfov, prima activitate din cadrul proiectului Şanse mai bune pentru ocuparea tinerilor absolvenţi de studii superioare – STASS.

161 afișări

Ancheta sociologică pentru care s-au folosit chestionare, interviuri şi focus group-uri şi-a propus să contureze profilul absolventului de facultate în funcţie de domeniu, să măsoare gradul în care aceştia se pliază pe cerinţele actuale ale pieţei muncii şi să identifice piedicile care îi aduc pe aceştia în postura de şomeri.

Rezultatele au arătat ca aproape toţi tinerii din grupul ţintă consideră găsirea unui loc de muncă drept dificilă sau foarte dificilă (96%) în principal pentru că în percepţia majorităţii (73%) ofertele pentru regiunea Bucureşti-Ilfov sunt putine sau foarte puţine.

"Foarte puţine oportunităţi pe piaţa muncii din Bucureşti şi Ilfov" susţin şomerii cu studii superioare .

Fie că folosesc site-urile de joburi, fie ca verifică direct joburile postate pe site-urile companiilor pentru care îşi doresc sa lucreze, aproape jumătate dintre tinerii intervievaţi folosesc internetul pentru a-şi creşte şansele de angajare, în timp ce 20% apelează la prieteni, rude sau cunoştinte.

Studiul arată, de asemenea, că numărul tinerilor care au lucrat chiar în domeniul în care s-au pregătit este mic (35%), iar o treime dintre absolvenţii de studii superioare intervievaţi au avut locuri de muncă care nu se pliau pe pregătirea lor academică.

Principalele nemultumiri generate de ultimul loc de muncă sunt, în ordinea importanţei: salariul, lipsa perspectivelor de dezvoltare personală, programul de lucru şi relaţia cu superiorii.

Acelaşi studiu confirmă, de asemenea, că din perspectiva somerilor absolvenţi de studii superioare, experienţa e prioritară studiilor de specialitate şi nivelului de cunoaştere a unei limbi străine cand vine vorba de preferinţele angajatorilor.

În topul domeniilor considerate de absolventi ca s-ar plia cel mai bine din punct de vedere profesional conduc detaşat Vânzări şi IT&C, urmate de Asigurări, Inginerie/Tehnologie şi Medical/Farmacie.

Pe baza aceste analize şi a domeniilor de activitate identificate ca prioritare, proiectul STASS va continua cu lansarea unei platforme online care să facă legătura dintre angajatori si absolvenţii de studii superioare şi o campanie de consiliere a celor înscrişi in program privind oportunităţile de ocupare din regiunea Bucureşti-Ilfov. În aprilie, tot în cadrul proiectului, se va organiza şi o bursă a locurilor de muncă care va avea corespondent şi în online.

Proiectul "Şanse mai bune pentru ocuparea tinerilor absolvenţi de studii superioare - STASS" (ID 75862) este derulat de Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare MediaPro alături de companiile partenere MEDIAFAX şi MEDIA SAT şi este finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici