Sorin Blejnar, în instanţă: Nu sunt şi nu am fost vreodată anchetat de DNA, ci doar audiat ca martor

Fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, a declarat vineri, la procesul în care îl acuză de calomnie pe liderul ProLex, Vasile Lincu, că nu este şi nu a fost vreodată anchetat de DNA în legătură cu fapte de corupţie, răspunzând astfel unei întrebări a apărării sindicalistului.

565 afișări
Imaginea articolului Sorin Blejnar, în instanţă: Nu sunt şi nu am fost vreodată anchetat de DNA, ci doar audiat ca martor

Sorin Blejnar, la instanţă: Nu sunt şi nu am fost vreodată anchetat de DNA, ci doar audiat ca martor (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Judecătoria Sectorului 2 a finalizat, vineri, dezbaterile într-un dosar în care fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, l-a chemat în judecată pe Vasile Lincu şi în care îi cere acestuia daune simbolice de un leu şi publicarea hotărârii instanţei în ziare cu tiraj naţional.

La termenul de vineri al procesului, ambele părţi au fost prezente şi au fost interogate de către instanţă. În plus, a fost audiat şi un martor.

Întrebările apărării lui Lincu formulate pentru fostul şef al ANAF trebuiau să demonstreze calitatea îndoielnică de conducător de structură a lui Blejnar, mai precis faptul că acesta a demis în mod ilegal un fost inspector superior, Marin Virgil, şi a detaşat ilegal un funcţionar lucrător, din structura instituţiei sale în cea a Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV).

Totul, au spus apărătorii lui Lincu, a pornit de la un control efectuat de inspectorii Marin Virgil şi Ciucă Emilian la compania Petrom, la care cei doi ar fi descoperit un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de euro adus statului român.

Ulterior, potrivit apărării lui Lincu şi acestuia, Blejnar i-ar fi chemat pe cei doi în biroul său, unde, de faţă cu toti superiorii direcţi ai inspectorilor, i-ar fi mustrat pe aceştia în termeni duri, cu ameninţarea că vor fi daţi afară. Totodată, spune partea reclamată, Blejnar s-ar fi adresat ulterior superiorilor celor doi inspectori, cu menţiunea că, dacă nu îi demit pe aceştia, urmează să fie daţi afară ei.

Blejnar a arătat în faţa instanţei că îşi aminteşte episodul şi că, în opinia sa, a procedat legal atunci, nu a folosit cuvinte jignitoare la adresa celor doi inspectori, iar societatea Petrom nu a prejudiciat statul.

"Au vorbit mai mulţi angajaţi cu mine atunci, pe fondul acelui control. Angajaţi ai vămii şi de-ai mei. Directorul vămii, adjunctul, dar şi cei doi inspectori", a spus fostul şef al ANAF.

Întrebat, la cererea apărării, dacă recunoaşte că a cerut la acea şedinţă cercetarea disciplinară a celor doi inspectori, Blejnar a răspuns: "Nu a fost ăsta sensul. Am spus şefilor să facă toate demersurile legale ce se impun. Nu-mi amintesc să fi spus să fie sesizată comisia de disciplină. Dar este, totuşi, posibil. Eram îndreptăţit să fac asta, dar nu am făcut-o".

Întrebat în legătură cu modul în care l-a detaşat şi numit la conducerea ANV pe Cornel Costea (fostul şef al Vămii Ploieşti, arestat preventiv şi judecat pentru fapte de corupţie - n.r.), Blejnar a pecizat că ordinele de detaşare şi numire au trecut prin filtrul direcţiilor juridice şi de resurse umane ale ANAF şi ANV şi s-au dat cu respectarea Legii 188/1999, Legea funcţionarului public.

Totodată, Blejnar a răspuns şi unei întrebări a apărării privind implicarea sa în anchetele DNA legate de corupţia din vămi, precizând că a dat doar declaraţii de martor în acele cazuri şi că nu a fost şi nu este urmărit de procurorii anticorupţie pentru astfel de fapte.

Fostul şef al ANAF a fost întrebat şi dacă este cercetat pentru fapte de corupţie, răspunsul său în faţa instanţei fiind: "Nu! Nu este adevărat. Această afirmaţie face parte din ciclul defăimărilor. Nu sunt cercetat. Nu am fost cercetat. Am fost audiat ca martor. Iar referitor la asta am adresă de la DNA, dată în urma solicitării mele cum că nu sunt cercetat de ei".

La rândul său, pe baza întrebărilor stabilite de avocatul lui Blejnar, Lincu a fost pus să spună dacă deţine probe solide potrivit cărora Blejnar ar fi "tura" sau "regina" din vămi, aşa cum arăta în schemele pe care le-a prezentat presei.

Sindicalistul a precizat că nu a urmărit denigrarea publică a lui Sorin Blejnar şi că schemele prin care îl indica pe acesta ca pe un contributor la infracţiunile de corupţie din vămi sunt reflexia schemei logice de structurare a sistemului. Referitor la dovezile indubitabile, sindicalistul a arătat că există declaraţia unui martor.

Liderul ProLex nu a fost lăsat de instanţă să răspundă cu privire la cercetarea sa de către Parchetul instanţei supreme, pentru delapidare şi fals intelectual, întrebarea fiind propusă tot de avocatul lui Blejnar.

În final, a fost audiat şi martorul Marin Virgil, unul dintre inspectorii daţi afară după efectuarea controlului de la Petrom.

Acesta a relatat judecătorului că, în 31 martie 2009, a fost chemat alături de colegul său în biroul lui Blejnar, iar acolo, de faţă cu şefii lor, cei doi inspectori au fost ameninţaţi cu demiterea.

"Sorin Blejnar ne-a reproşat că ce am căutat la Petrom şi cum de ne-am permis să controlăm societatea şi de ce nu am predat lucrarea echipei ce făcea Raportul de inspecţie fiscală pentru perioada 2005-2009, perioada post privatizare a Petrom. Sorin Blejnar ne-a ameninţat şi ne-a vorbit foarte violent, apoi s-a întors către şefii noştri şi le-a spus: «Bă, dacă nu-i daţi pe aştia doi afară, am să vă dau eu pe voi »", a declarat martorul.

"Ce aţi căutat voi acolo la Petrom? Voi ştiţi ce-i cu Petrom? Băi, Petrom este cel mai mare contribualbil al ţării", le-ar mai fi spus Blejnar inspectorilor la acel moment, potrivit relatării din instanţă a martorului.

Marin Virgil a mai arătat că, în opinia sa, pe baza controlului întreprins de el, Petrom s-a dovedit a fi creat un prejudiciu de aproximativ cinci milioane statului român.

Sorin Blejnar a cerut, la finalul procesului, admiterea acţiunii sale şi obligarea lui Lincu la plata simbolică a unui leu daune morale şi a publicării deciziei în mai multe ziare cu tiraj naţional.

Apărarea lui Lincu a cerut instanţei respingerea acţiunii, pe motiv că Lincu nu a făcut decât să transpună mărturiile unor martori ai ilegalităţilor lui Blejnar.

Instanţa a amânat pronunţarea în acest caz, fără a preciza pentru ce dată.

În martie 2011, Sorin Blejnar l-a chemat în judecată pe Vasile Lincu, pe care îl acuză de calomnie. Fostul şef al ANAF afirmă că, pe fondul acţiunilor DNA din vămile româneşti de acum mai bine de un an, Lincu ar fi dus o campanie mediatică prin care a urmărit defăimarea sa.

În acţiunea fostului şef al ANAF se arată că Lincu a urmărit cu persistenţă denigrarea lui Blejnar, printr-o serie de comunicate de presă remise mass-media la acea vreme. Prin acele comunicate, susţine Blejnar, se acredita ideea că el ar fi o persoană cu o moralitate îndoilenică, extrem de coruptă. Blejnar notează că, în acest fel, Lincu i-a încălcat dreptul la onoare şi la reputaţie.

Vasile Lincu a declarat, pentru MEDIAFAX, că a fost dat în judecată de către Sorin Blejnar pentru că l-ar fi calomniat acuzându-l că l-a numit ilegal pe Cornel Costea la Vama Ploieşti, că protejează Petrom şi că a dat afară doi inspectori care fuseseră în control la această companie. Liderul sindical a precizat că are documente prin care îşi poate susţine afirmaţiile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici