Sorin Oprescu: Ministerul Energiei vrea falimentul RADET

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, luni, că Ministerul Energiei doreşte falimentul RADET, în timp ce ministrul Energiei, Andrei Gerea spune că nu este nimic stabilit, ci că ar fi una din variante.

1017 afișări
Imaginea articolului Sorin Oprescu: Ministerul Energiei vrea falimentul RADET

Sorin Oprescu: Ministerul Energiei vrea falimentul RADET (Imagine: Alexandru Mihaescu/Mediafax Foto)

Primarul Sorin Oprescu a declarat, luni, după şedinţa ordinară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), că Ministerul Energiei doreşte falimentul RADET.

Primarul general a adăugat că în contextul lipsei de consens cu ELCEN, RADET a primit bani pentru investiţiile pe care le avea de făcut pentru a putea repara ţevile defecte şi pentru a le schimba în zonele majore de risc.

"Ministerul Economiei vrea falimentul RADET. Deocamdată RADET a primit bani pentru investiţiile pe care le avea de făcut, a început să-şi facă investiţiile cu firmele faţă de care avea datorii şi am făcut o comparaţie cu ceea ce înseamnă planul definitiv de refacere a ţevilor, şi pentru a nu schimba ţevile de mii de ori şi pentru a putea folosi bani europeni", a declarat Sorin Oprescu, după şedinţa CGMB.

Pe de altă parte, ministrul Energiei, Andrei Gerea a declarat, pentru Realitatea TV, că un eventual faliment al RADET-ului nu ar duce la rămânerea fără apă caldă şi căldură a bucureştenilor.

"Această discuţie cu falimentul RADET-ului nu este o decizie luată la nivelul Ministerului Energiei, este o propunere care a venit din partea ELCEN, ca urmare a multor consultări cu factorii implicaţi, inclusiv societăţi de avocatură şi este o discuţie pe care am avut-o cu primarul general, Sorin Oprescu, în care i-am prezentat concluziile celor de la ELCEN şi o soluţie, printre altele care s-au ivit, ca urmare a acestor analize. Nu ascund faptul că şi domniei sale i s-a părut până la urmă o soluţie fezabilă, pentru că, în cazul în care ELCEN-ul ar solicita falimentul RADET bucureşteanul, nu ar simţi sub nicio formă acest lucru în sens negativ, în sensul să rămână fără apă caldă şi căldură", a declarat Andrei Gerea pentru postul de televiziune.

Ministrul Energiei a mai precizat că Primăria Capitalei va putea face imediat un serviciu care să furnizeze apă caldă şi căldură bucureştenilor, "iar RADET-ul, care este de fapt o coajă fără conţinut, pentru că toată reţeaua de alimentare aparţine Primăriei, RADET-ul nu ar fi decât o companie fără conţinut, care ar falimenta".

"Aşa probabil şi Primăria Capitalei ar scăpa de acele penalităţi de care se plânge şi de care spune că niciodată nu va putea să le recupereze, iar ELCEN va reuşi să-şi recupereze măcar TVA-ul din facturile remise şi neînacasate în decursul anilor acestora. Deci nu este o soluţie de speriat, ba din contră, dintre toate care s-au vehiculat de-a lungul timpului ar putea să fie cea mai bună", a mai adăugat ministrul Energiei.

Andrei Gerea a menţionat că vor fi purtate discuţii cu toţi factorii implicaţi pentru a găsi cea mai bună soluţie.

ELCEN preciza, într-un comunicat transmis MEDIAFAX, pe 27 iulie, că datoriile totale ale RADET Bucureşti către ELCEN erau, în 30 iunie 2015, de 3,587 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici