Sorina Pintea, în scandalul apei potabile: Ar fi fost iresponsabilitate dacă Ministerul Sănătăţii nu informa. Nu putem politiza sănătatea

Sorina Pintea a declarat că Apa Nova ar fi trebuit să anunţe DSP şi PMB cu privire la calitatea apei, iar MS a luat decizia să informeze populaţia privind riscurile folosirii apei deoarece dacă ar fi ales să nu comunice, ar fi fost iresponsabilitate. Pintea a mai spus că a sunat-o pe Gabriela Firea.

206 afișări
Imaginea articolului Sorina Pintea, în scandalul apei potabile: Ar fi fost iresponsabilitate dacă Ministerul Sănătăţii nu informa. Nu putem politiza sănătatea

Sorina Pintea, în scandalul apei potabile: Ar fi fost iresponsabilitate dacă Ministerul Sănătăţii nu informa. Nu putem politiza sănătatea

„Aş vrea să aduc aminte tuturor furnizorilor de apă potabilă şi nu numai că există o autoritate care se numeşte Ministerul Sănătăţii şi care reglementează politici publice de sanatate, care reglementează măsuri, care dispune şi care este autoritate competentă în a rezolva anumite probleme. Astfel, operatorul ar fi trebuit să anunţe DSP şi Primăria Bucureşti despre o eventuală depăşire a unor parametri sau despre anumite proceduri pe care le-a făcut pentru a asigura calitatea apei. Nu a făcut-o. DSP Bucureşti a avertizat furnizorul că există sesizări. Prima sesizare a fost înregistrată în ziua de 30 ianuarie. Ultima sesizare, dar nu ultima, la 13:38, oră după care inspectorii au luat legătura cu inspectorii, informându-l asupra sesizărilor şi rugându-l să facă echipe comune de prelevare a probelor. Lucru pe care furnizorul l-a refuzat”, a declarat Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului, după comunicatul Ministerului privind calitatea apei, au fost sesizări privind reacţiile adverse apărute în urma folosirii apei de la robinet. Totodată, Pintea a mai precizat că a sunat-o pe Gabriela Firea pentru a o informa cu privire la informaţiile pe care le deţine Ministerul Sănătăţii.

„Ulterior prelevării probelor şi obţinerii rezultatelor, furnizorul a spous cp doreşte spă facă echipe comune. Era prea târziu, după ce spusese că refuzase. Parametrii pe care inspectorii de sănătate publică i-au colectat în acea seară, dimensiunea, i-a pus pe gânduri. (...) Am analizat posibilele efecte pe care utilizarea apei cu nivel de clor ridicat o pot avea asupra sănătăţii oamenilor. (...) În urma discuţiei cu specialiştii, am făcut comunicat de presă care se mulează pe comunicarea pe care DSP a făcut-o Ministerului Sănătăţii. Înainte ca acest comunicat să ajungă în spaţiul public, am luat legătura telefonic cu primarul general Gabriela Firea, pe care am informat-o despre măsurile pe care Ministerul Sănătăţii le va dispune”, a mai explicat Sorina Pintea.

Totodată, ministrul a mai spus că aceste măsuri ar fi trebuit implementate de către Direcţia de Sănătate Publică, însă o convenţie a împiedicat acest lucru. Concret, este vorba despre o convenţie care îi permite DSP emiterea unui comunicat de presă numai dacă are acordul furnizorului de apă.

„Ministerul Sănătăţii a ales să informeze, aşa cum prevede legea, articolul 13, populaţia şi să facă recomandări despre posibilele riscuri. Ar fi fost gest de mare iresponsabilitate din partea Ministerului Sănătăţii să deţină aceste date şi probe şi să nu comunice populaţiei posibilele riscuri la care se expune utilizând şi consumând această apă. Cred că s-a mers prea departe. Nu cred că suntem în faza în care să politizăm sănătatea populaţiei”, a mai spus Sorina Pintea.

Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu a anunţat, luni, după audierea de la Parchetul General, că-i va face plângere penală ministrului Sănătăţii Sorina Pintea, care "şi-a permis să ducă în spaţiul public o discuţie care ar fi putut afecta starea de normalitate a Bucureştiului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici