Sorina Pintea: Spitalele nu raportează cazurile de gripă. Un judeţ cu patru decese nu a raportat niciun caz/ Ministrul Sănătăţii: Din cei 54 de morţi, 49 sufereau şi de alte boli

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi seară, că nu poate spune acum dacă în România este sau nu epidemie de gripă deoarece spitalele nu au făcut raportări corecte ale cazurilor de îmbolnăviri.

2896 afișări
Imaginea articolului Sorina Pintea: Spitalele nu raportează cazurile de gripă. Un judeţ cu patru decese nu a raportat niciun caz/ Ministrul Sănătăţii: Din cei 54 de morţi, 49 sufereau şi de alte boli

Pintea: Spitalele nu raportează cazurile de gripă. Un judeţ cu 4 decese nu a raportat niciun caz (Sursa: Mediafax Foto)

Sorina Pintea a arătat că din Capitală au raportat cazurile de gripă doar 17 din cele 49 de spitale, în timp ce un judeţ în care au fost patru decese nu a raportat niciun caz.

„Spuneam că vom decide dacă e cazul sau nu să declarăm epidemie de gripă. Am aceste date, nu pot să spun dacă avem sau nu epidemie. Într-un judeţ în care au fost patru decese cauzate de virusul gripal s-au raportat 0 cazuri sau un caz. Sau în Bucureşti, din 49 de spitale, au raport la DSP doar 17. În calitate de ministru nu pot să iau nişte decizii pe informaţii trunchiate. Sunt spitale care nu raportează cazurile de gripă, voi cere explicaţii. În această seară am primit date şi le-am confruntat. Mi se pare o pură inconştienţă. Voi lua măsuri în aceste cazuri. Nu mi se pare normal ca în cazuri ca ăsta, când Europa e în prag de epidemii, noi să ne facem că raportăm sau să nu raportăm. Caraş Severin a raportat un singur caz, mi-e greu să cred, că are un singur caz Arad a raportat 6 cazuri din care 9 internate. Matematica mea nu funcţionează pe acaestă logică”, a declarat Sorina Pintea, la Digi 24.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că virusul gripal va circula intens până în luna martie. "Specialişii spun că virusul gripal va circula intens până în martie, apoi se va estompa, dar măsurile de precauţie trebuie ţinute până în aprilie. Aşteptăm cifrele pentru cea de-a treia săptămână, lucru care nu schimbă cu nimic măsurile deja transmise, nu vor fi măsuri suplimentare. Nu ne aştepăm la o scădere a circulaţiei virusurilor în următoarele două săptămâni", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Numărul deceselor a ajuns astfel la 54.

Pintea: Din cei 54 de morţi de gripă, 49 sunt pacienţi care au avut condiţii medicale preexistente

Sorina Pintea a anunţat că din cei 54 de români care au murit din cauza gripei, 49 sufereau şi de alte boli, alţi cinci pacienţi decedaţi nefiind cunoscuţi şi cu alte afecţiuni.

„Din cei 54, 49 sunt pacienţi care au avut condiţii medicale preexistente. Peste afecţiunile pe care le aveau s-a suprapus infecţia cu virusul gripal fapt, care le-a cauzat decesul. Cinci dintre cei decedaţi nu aveau afecţiuni medicale preexistente”, a declarat Sorina Pintea, la Antena 3.

Sezonul trecut, 129 de oameni au murit din cauza gripei, ultimul deces fiind înregistrat în luna mai 2018.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici