Soţia ministrului Finanţelor, director la ASF, cercetată pentru abuz în serviciu

Soţia ministrului Finanţelor, Laura Elena Chiţoiu, este urmărită penal în dosarul de corupţie în care marţi au fost făcute percheziţii, fiind acuzată că, în calitate de director la ASF, ar fi ajutat o persoană să ocupe funcţia de director general la o societate de asigurări, potrivit DNA.

1598 afișări
Imaginea articolului Soţia ministrului Finanţelor, director la ASF, cercetată pentru abuz în serviciu

Daniel Chiţoiu (Imagine: Bogdan Iordache/ Mediafax Foto)

Laura Elena Chiţoiu, director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF) la data faptelor, este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Procurorii DNA i-au prezentat, marţi, soţiei ministrului Finanţelor acuzaţiile care i se aduc în dosarul în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie şi în care marţi au fost făcute percheziţii în Bucureşti şi Sibiu.

Procurorii arată, în Rezoluţia de începere a urmăririi penale, că în perioada 10-16 iunie 2013, la cererea unui membru neexecutiv din conducerea Autoritatăţii de Supraveghere Financiară (ASF), "care urmărea interesele unei societăţi de asigurări", Laura Elena Chiţoiu a făcut în aşa fel încât, deşi interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, acesta să fie devansat pentru 19 iunie 2013.

"Pentru a se asigura că funcţia de director general va fi ocupată de o anumită persoană care îi fusese indicată, Chiţoiu Laura Elena a modificat componenţa comisiei de examinare, asigurându-se că membrii care o vor examina pe candidată nu vor pune întrebări incomode, facilitând acesteia ocuparea funcţiei de director general al societăţii de asigurări", a precizat DNA.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Laura Elena Chiţoiu i-a asigurat un folos nepatrimonial persoanei care a ocupat funcţia de conducere la societatea de asigurări pentru care s-a făcut intervenţia. Acest lucru a fost de natură "să creeze o tulburare însemnată Autorităţii de Supraveghere Financiare, instituţie care este reglementată să vegheze asupra îndeplinirii condiţiilor legale de funcţionare de către societăţile de asigurări de pe teritoriul României, în vederea asigurării stabilităţii pieţei de asigurări", susţin procurorii DNA.

Procurorii DNA au făcut, marţi, 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie şi asimilate acestora, printre care asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influenţă, abuz în serviciu contra intereselor publice, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals.

Surse judiciare au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că percheziţiile DNA au vizat reprezentanţi ai Carpatica Asigurări, precum şi funcţionari din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Conform surselor citate, în acest dosar sunt suspectate de fapte de corupţie 11 persoane, între care doi foşti reprezentanţi ai Carpatica Asig. Unul dintre aceştia este Marian Mîrzac, fost director general al companiei de asigurări din Sibiu, în prezent membru în Consiliul ASF, iar celălalt este Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Grupul Carpatica, din care face parte Carpatica Asig, este controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că în anchetă ar fi vizat şi Carabulea, care le-ar fi oferit funcţii lui Mîrzac şi Mustăţea, ajunşi ulterior membru în Consiliul ASF şi, respectiv, preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Carpatica ar fi trebuit să-şi majoreze capitalul social cu 15 milioane de euro, dar nu a efectuat această operaţiune. Cu sprijinul celor doi, care ar fi influenţat controlul ASF la companie, companiei Carpatica Asig nu i-a mai fost suspendată activitatea pe piaţa asigurărilor, potrivit surselor citate.

Aceleaşi surse arată că Mîrzac îi transmitea informaţii lui Carabulea prin intermediul lui Mustăţea.

Percheziţiile au fost făcute la mai multe sedii ale Carpatica Asigurări din municipiul Sibiu, precum şi la locuinţele omului de afaceri Ilie Carabulea, dar şi ale membrilor familiei acestuia. De la locuinţa din Sibiu a fiului lui Carabulea, anchetatorii au ridicat mai multe documente.

La sediul aflat în incinta Centrului de Afaceri Sibiu, anchetatorii au făcut percheziţii în birouri, în timp ce majoritatea angajaţilor au fost trimişi acasă.

Centrul de Afaceri Sibiu este deţinut tot de Ilie Carabulea, clădirea, aflată în zona centrală a oraşului, fiind realizată din fonduri europene în perioada 2009-2012, valoarea totală a proiectului depăşind 87 de milioane de lei.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost ridicat din Sibiu de procurorii anticorupţie şi va fi dus la sediul DNA din Bucureşti, pentru a da declaraţii, Radu Mustăţea şi alte persoane suspectate de fapte de corupţie fiind deja audiate.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a pus la dispoziţia DNA date despre compania de asigurări verificată, Carpatica Asig, aferente activităţii din perioada 2012-2013 a fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor, absorbită în aprilie 2013 de ASF, a anunţat autoritatea de reglementare.

"Verificările vizează o speţă legată de o societate de asigurări. DNA a solicitat ASF mai multe date despre societatea de asigurări respectivă, aferente activităţii din perioada 2012-2013 a fostei Comisii de Surpaveghere a Asigurărilor, absorbită de ASF în 29 aprilie 2013. ASF pune la dispoziţia organelor de cercetare documentele solicitate, atât din perioada fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor cât şi, dacă va fi necesar, documente ulterioare", a comunicat autoritatea, menţionând că mai multe detalii vor fi transmise ulterior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici