Specialist: Cauzele prăbuşirii elicopterului SMURD ar putea fi vremea rea, o eroare de pilotaj sau o defecţiune tehnică

Există trei ipoteze privind cauzele prăbuşirii elicopterului SMURD în Republica Moldova, acestea fiind vremea rea, eroare de pilotaj sau defecţiune tehnică, a declarat pentru MEDIAFAX fostul director pentru securitate aeronautică Tarom, Valentin Duţă.

1097 afișări
Imaginea articolului Specialist: Cauzele prăbuşirii elicopterului SMURD ar putea fi vremea rea, o eroare de pilotaj sau o defecţiune tehnică

Specialist: Cauzele prăbuşirii ar putea fi vremea rea, o eroare de pilotaj sau o defecţiune tehnică (Imagine: Captura video)

"Sunt trei ipoteze: vremea rea, eroare de pilotaj sau defecţiune tehnică. Dacă era vânt, era periculos, se destabilizează foarte repede. Înainte de fiecare plecare, şi la elicoptere, pe lângă faptul că raportează scris ce a fost remediat, comandantul este dator să treacă pe la meteo. Acolo probabil că era vreme rea, şi mai ales deasupra unei păduri. Probabil ar fi vrut să întoarcă elicopterul dar nu a putut. Cel mai probabil nu şi-a apreciat corect metarul meteo. Dacă nu era vânt este o eroare de pilotaj sau defecţiune tehnică. Potrivit procedurii, la decolare se depune planul de zbor. Se fac verificări la fiecare plecare dar dacă din Moldova urma să facă o altă cursă, e posibil ca verificarea să nu fi fost făcută. Comandantul unei aeronave care vine şi aterizează dă direcţiei tehnice jurnalul care spune ce l-a supărat în timpul zborului. Aceştia iau jurnalul şi sunt obligaţi să remedieze. Ei au venit de la Iaşi acolo, s-ar putea să le fi apărut ceva pe drum, le-au dat celor de acolo şi probabil nu au ştiut ce să facă", a declarat fostul director pentru securitate aeronautică Tarom, Valentin Duţă, pentru MEDIAFAX.

Potrivit anunţului făcut de meteorologii din Republica Moldova, este în vigoare un cod galben de averse puternice, însoţite de grindină. Avertizarea presupune semnalarea unor averse puternice de (15-30 l/m2) pe arii extinse, precum şi un vânt izolat (50 l/m2) cu grindină. Codul galben este valabil pentru întreg teritoriul Republicii Moldova până vineri, iar potrivit martorilor accidentului de elicopter în zonă ploua foarte tare atunci când pilotul a pierdut controlul aparatului de zbor.

Patru persoane, membri ai echipajului unui elicopter SMURD, prăbuşit în Republica Moldova au murit în accident, anunţă Ministerul Sănătăţii de la Chişinău. Conform surselor citate de site-ul Unimedia, elicopterul s-a prăbuşit în zona localităţii Haragâş, în raionul Cantemir, în apropierea frontierei cu România. Potrivit surselor citate, elicopterul SMURD efectua o misiune de salvare şi zbura de la Cahul spre Chişinău. Aparatul dispăruse de pe ecranele radarelor la ora 14.00 (14.00, ora României).

Elicopterul care s-a prăbuşit aparţine de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi fiind detaşat pentru misiuni în Republica Moldova, au declarat, joi, surse apropiate anchetei pentru MEDIAFAX. Potrivit sursei citate, echipajul de la bordul elicopterului, era format din patru persoane, pilotul, copilotul, medicul şi asistentul medical. Medicul şi asistentul medical erau de la serviciul de primiri urgenţe de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici