Specialiştii susţin folosirea testelor rapide în lipsa celor PCR. Ce precizie are testul antigen

Specialiştii susţin folosirea testelor rapide, atunci când nu sunt suficiente teste PCR. Deşi testul antigen nu are o acurateţe atât de bună aşa cum are cel PCR, acesta are o precizie de aproximativ 80%.

1439 afișări
Imaginea articolului Specialiştii susţin folosirea testelor rapide în lipsa celor PCR. Ce precizie are testul antigen

Specialiştii susţin folosirea testelor rapide în lipsa testelor PCR. Ce precizie are testul antigen

„Când testul PCR nu poate fi făcut la nivelul pe care ni-l dorim, adică nu sunt suficiente teste, putem să folosim complementar testele antigenice, mai ales că există teste care au acurateţe foarte bună, nu cum are PCR, dar totuşi bună. Şi atunci ne va ajuta ca toate aceste teste să fie raportate şi să fim mai aproape de numărul real de infectări”, a declarat Adrian Marinescu, medic la Institutul Matei Balş.

„Testele antigenice performante au o precizie de peste 85%. PCR are 95%, e clar superior, dar e greu de crezut că putem face peste 100.000 de test PCR pe zi, aşa că le completăm cu testele rapide”, a spus acesta.

„Testul PCR are o precizie spre 95%. Cele pe baza de antigen ajung spre 80%. Deci vom avea multe cazuri fals pozitive şi fals negative (...) Uneori mai bine ai o siguranţă de 80% că cineva este pozitiv sau negativ decât să nu ai deloc. Eu zic să meargă în continuare pe amândouă, mai ales dacă un om a venit în contact cu o persoană bolnavă. În câteva minute poţi să afli dacă persoana este infectată sau nu. Dacă ai un test fals pozitiv, până vine testul PCR deja ai o idee ce faci cu persoana respectivă”, a afirmat Costel Atanasiu, virusolog.

Testele antigen vor fi luate în considerare şi vor fi introduse în raportările zilnice.

„E o unealtă utilă. Este important să ştim câţi oameni sunt diagnosticaţi ca pozitivi, nu doar cu testele PCR. Aşa vom avea o idee mult mai bună”, a delarat Octavian Jurma, medic epidemiolog.

„Testarea este o măsură de protecţie bună, ne permite să izolăm infectaţii asimptomatici. Oamenii chiar şi de bună credinţă nu ştiu că îi pot infecta pe ceilalţi şi în felul acesta scăderea numărului de teste reprezintă o scăderea a gradului de protecţie”, a continuat acesta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici