Spitalele private cu servicii de urgenţă, amendate dacă nu îngrijesc pacienţii în stare critică ce nu pot plăti

Unităţile sanitare private care deţin servicii de urgenţă şi nu acordă asistenţă medicală urgentă unui pacient fără posibilităţi de achitare a costurilor aferente stabilizării, aflat în stare critică, pot fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 30.000 de lei, conform unui proiect al MS.

767 afișări
Imaginea articolului Spitalele private cu servicii de urgenţă, amendate dacă nu îngrijesc pacienţii în stare critică ce nu pot plăti

Spitalele private cu servicii de urgenţă, amendate dacă nu îngrijesc pacienţii în stare critică ce nu pot plăti (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Ministerul Sănătăţii supune dezbaterii publice un proiect de hotărâre de Guvern privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele legale din domeniul sănătăţii publice. Proiectul de act normativ prevede sancţiuni drastice în cazul nerespectării normelor de igienă, dar şi pentru personalul din sistemul medical de urgenţă care nu respectă legislaţia, indiferent dacă lucrează la stat sau în privat.

Prin acest proiect, MS doreşte să asigure protejarea populaţiei prin îmbunătăţirea activităţilor, serviciilor şi produselor cu impact asupra stării de sănătate şi totodată să asigurare respectarea prevederilor normelor legale de igienă şi sănătate publică a amplasamentelor, activităţilor serviciilor, produselor, factorilor de mediu, de habitat, de muncă, arată Nota de fundamentare a proiectului.

Cele mai mari amenzi prevăzute în proiect sunt în cuantum cuprins între 10.000 şi 30.000 de lei.

Acestea se aplică pentru contravenţii legate de neacordarea asistenţei medicale de urgenţă de către spitalele private care deţin servicii de urgenţă, în scopul stabilizării oricărui pacient până la transferul în siguranţă al acestuia într-o unitate publică, indiferent de posibilitatea de a achita costurile aferente.

Tot cu aceeaşi amendă se sancţionează neacordarea de către unităţile sanitare private care au în structura servicii de urgenţă a asistenţei medicale de urgenţă unui pacient fără posibilităţi de achitare a costurilor aferente stabilizării, aflat în stare critică sau acuzând simptomatologia unei maladii acute care poate pune viaţa acestuia în pericol, precum şi nerespectarea de către unităţile sanitare private a prevederilor legale în vigoare aplicabile spitalelor publice în domeniul asistenţei medicale de urgenţă, din punct de vedere al organizării şi dotării precum şi din punct de vedere al resurselor umane, în cazul în care au în structură servicii de urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici