Spitalul Alba Iulia a reluat operaţiile după ce unitatea a primit dezinfectanţii necesari

Spitalul Judeţean din Alba Iulia, care amânse, timp de două zile, mai multe intervenţii după scandalul Hexi Pharma, a reluat operaţiile, după ce unitatea s-a aprovizionat cu un stoc de dezinfectanţi pentru 60 de zile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

232 afișări
Imaginea articolului Spitalul Alba Iulia a reluat operaţiile după ce unitatea a primit dezinfectanţii necesari

Spitalul Alba Iulia a reluat operaţiile după ce unitatea a primit dezinfectanţii necesari

Managerul SJU Alba Iulia, Nicoleta Coşarcă, a declarat, miercuri, că programul operator se desfăşoară în condiţii normale, unitatea primind dezinfectanţi, săpun lichid şi soluţie de betadină de la un furnizor din Târgu Mureş.

Coşarcă a spus că unitatea s-a aprovizionat cu un stoc pentru 60 de zile, până când se încheie procedura de achiziţie a dezinfectanţilor, iar operaţiile se vor efectua fără probleme.

”Aşteptăm să vedem şi ce mai vrea domnul premier să modifice din legislaţia privind achiziţia biocidelor şi îi dăm drumul la procedură. Tocmai de aceea am făcut un stoc pe 60 de zile (…) Partea bună a conferinţei de ieri (marţi - n.r.) este că azi-dimineaţă (miercuri - n.r.) ne-au sunat o grămadă de firme să-şi ofere serviciile. Asta în condiţiile în care ieri nu găseam nicio firmă care să aibă în stoc produse avizate”, a spus Coşarcă.

Spitalul din Alba Iulia a luat împrumut iod, o substanţă care se foloseşte în blocul operator, pentru operaţiile urgente care au avut loc luni şi marţi.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia, care se află pe lista unităţilor sanitare unde au fost găsite probe neconforme cu dezinfectanţi, a amânat, luni şi marţi, mai multe operaţii, managerul Nicoleta Coşarcă declarând, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că au fost reprogramate cinci sau şase intervenţii care nu au fost urgente, întrucât instituţia nu mai foloseşte produse Hexi Pharma.

”La ora aceasta, ne-am oprit programul operator pentru că nu mai folosim produsele acestea, dar nici altele nu găsim. Ieri şi azi am oprit programul operator, astăzi am reuşit să luăm împrumut de undeva, am vorbit cu Târgu Mureş, mâine ne livrează un strict necesar. Am luat împrumut, nu de tip Hexi Pharma că aşa ni s-a recomandat, cu toate că nu în scris, să nu mai lucrăm cu produsele acestea. Aceste produse aveau autorizaţie de punere pe piaţă valabilă până în 2024”, declara Coşarcă.

Totodată, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia adăuga că spitalul a luat împrumut iod, o substanţă care se foloseşte în blocul operator şi că Hexi Pharma beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, însă dacă se vor găsi vinovaţi, îi va acţiona în instanţă.

Managerul preciza că, în 2015, la Spitalul din Alba Iulia au fost descoperite 90 de infecţii nosocomiale, iar în primele trei luni ale anului curent, 44.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia este unul dintre cele 50 din ţară unde au fost depistate probe neconforme în urma controalelor dispuse de Ministerul Sănătăţii prin intermediul Direcţiei de Sănătate Publică. Managerul Spitalului din Alba Iulia a declarat că o singură probă a ieşit neconformă, însă după o testare ulterioară, toate probele au ieşit conforme.

Poliţiştii au ridicat, săptămâna trecută, toate contractele existente între Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia şi Hexi Pharma, precum şi substanţe şi materiale sanitare, respectiv săpun lichid, soluţii de betadină şi clor (tablete).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici