Operaţii amânate la Spitalul Alba Iulia după scandalul Hexi Pharma. Managerul ameninţă cu procese

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia, care se află pe lista unităţilor sanitare unde au fost găsite probe neconforme cu dezinfectanţi, a amânat, marţi, mai multe operaţii, iar managerul instituţiei a precizat că îi va acţiona în instanţă pe cei vinovaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

686 afișări
Imaginea articolului Operaţii amânate la Spitalul Alba Iulia după scandalul Hexi Pharma. Managerul ameninţă cu procese

Operaţii amânate la Spitalul Alba Iulia după scandalul Hexi Pharma. Managerul ameninţă cu procese

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia, Nicoleta Coşarcă, a spus, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că cinci-şase operaţii, care nu au fost urgente, au fost reprogramate, pentru că instituţia nu mai foloseşte produse Hexi Pharma. Cazurile urgente se operează, în acest sens medicii urmând să decidă care sunt acestea, a mai afirmat Coşarcă.

”La ora aceasta, ne-am oprit programul operator pentru că nu mai folosim produsele acestea, dar nici altele nu găsim. Ieri şi azi am oprit programul operator, astăzi am reuşit să luăm împrumut de undeva, am vorbit cu Târgu Mureş, mâine ne livrează un strict necesar. Am luat împrumut, nu de tip Hexi Pharma că aşa ni s-a recomandat, cu toate că nu în scris, să nu mai lucrăm cu produsele acestea. Aceste produse aveau autorizaţie de punere pe piaţă valabilă până în 2024”, a spus Coşarcă.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia a adăugat că spitalul a luat împrumut iod, o substanţă care se foloseşte în blocul operator şi că Hexi Pharma beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, însă dacă se vor găsi vinovaţi, îi va acţiona în instanţă.

”Dacă într-adevăr aceşti produşi au fost falsificaţi, este cel mai mizerabil lucru care mi s-a putut întâmpla în viaţa aceasta, dar noi îi vom da în judecată şi nu le vom cere numai daune materiale pentru toată achiziţia pe care au făcut-o în perioada aceasta cu dobânzi, penalităţi şi daune morale, nouă şi pacienţilor noştri. Voi învăţa şi pacienţii, care au suferit infecţii, îi învăţa şi îi voi consilia pe pacienţi să se îndrepte împotriva lor. Dar şi dacă nu e aşa, cineva va trebui să plătească pentru această bătaie de joc ce a ajuns sistemul de sănătate la ora aceasta”, a afirmat Coşarcă.

Managerul a precizat că, în 2015, la Spitalul din Alba Iulia au fost descoperite 90 de infecţii nosocomiale, iar în primele trei luni ale anului curent, 44.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia este unul dintre cele 50 din ţară unde au fost depistate probe neconforme în urma controalelor dispuse de Ministerul Sănătăţii prin intermediul Direcţiei de Sănătate Publică.

Managerul Spitalului din Alba Iulia a declarat că o singură probă a ieşit neconformă, însă după o testare ulterioară, toate probele au ieşit conforme.

Poliţiştii au ridicat, săptămâna trecută, toate contractele existente între Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia şi Hexi Pharma, precum şi substanţe şi materiale sanitare, respectiv săpun lichid, soluţii de betadină şi clor (tablete).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici