Spitalul Giurgiu a fost amendat cu 35.000 lei, ambulanţa cu 15.000 lei, iar medicii de gardă cu câte 3.000 lei

Spitalul Judeţean Giurgiu va fi amendat cu 35.000 de lei pentru neregulile în cazul lui Hardy Chauncey, cei doi medici de gardă de la unitate cu câte 3.000 de lei, Ambulanţa Giurgiu cu 15.000 de lei, iar medicul de gardă de pe ambulanţă cu 1.500 de lei, a anunţat, miercuri, Raed Arafat.

1250 afișări
Imaginea articolului Spitalul Giurgiu a fost amendat cu 35.000 lei, ambulanţa cu 15.000 lei, iar medicii de gardă cu câte 3.000 lei

Spitalul Giurgiu a fost amendat cu 35.000 lei, ambulanţa cu 15.000 lei, iar medicii de gardă cu câte 3.000 lei (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Subsecretarul de stat Raed Arafat a declarat că a primit raportul de control al Direcţiei de Sănătate Publică Giurgiu, din care rezultă neîndeplinirea obligaţiilor de acordare a serviciului de asistenţă medicală şi nerespectarea protocoalelor de transfer interclinic al lui Hardy Chauncey, ceea ce denotă deficienţe grave în îngrijirea acestuia de către personalul medical al Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalul Judeţean şi al Serviciului de Ambulanţă.

El a arătat că în cazul lui Hardy a fost solicitată duminică, la ora 4.14, o ambulanţă, prin numărul unic de urgenţă 112, iar la ora 4.22 pacientul era deja în UPU.

Raed Arafat a spus însă că, în intervalul orar 4.22 - 8.55, cât Hardy a stat în UPU Giurgiu, au fost constatate o serie de nereguli. Astfel, primul medic care l-a preluat, văzând că este un traumatism cranio-cerebral, chiar dacă era convins că este comă alcoolică, avea obligaţia să efectueze investigaţiile prevăzute în protocoalele pentru acest tip de caz.

"Ei nu aveau computer tomograf în unitate, în schimb spitalul are un contract cu o clinică privată (din Giurgiu, n.r.) care are un astfel de aparat, dar care funcţionează doar ziua. În acest caz, medicul avea obligaţia să îl transfere imediat spre o unitate unde să poată fi realizată investigaţia aceasta", a precizat Raed Arafat.

El a mai spus că, după ce s-a încheiat serviciul de gardă, de la ora 7.00 a venit un alt medic de gardă în UPU. Starea lui Hardy s-a agravat şi a fost chemată o ambulanţă pentru transferul la Spitalul "Bagdasar-Arseni" din Bucureşti.

"Deşi la faţa locului a sosit o ambulanţă cu medic, de tip C, aşa cum se impunea într-un astfel de caz, medicul de gardă de la UPU, împreună cu cel de pe salvare, au hotărât ca pacientul să nu plece cu această maşină, ci să fie transferat în Capitală cu o ambulanţă de tip D, numai cu asistent medical", a adăugat subsecretarul de stat.

Raed Arafat a subliniat că în acest caz era obligatoriu transferul lui Hardy cu o ambulanţă de tip C, cu medic sau, chiar mai mult, se putea apela la transport aerian medicalizat.

"Luând în considerare deficienţele de la nivelul instituţiilor implicate în acest caz, prin neasigurarea accesului la investigaţii clinice complete şi nemonitorizarea activităţii care se desfăşoară în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Giurgiu şi al Serviciului de Ambulanţă de către conducerea acestor unităţi, Ministerul Sănătăţii a aprobat aplicarea unor sancţiuni contravenţionale, în conformitate cu prevederile în vigoare. Astfel, Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu se va sancţiona contravenţional cu amendă în cuantum de 35.000 de lei, Serviciu de Ambulanţă Judeţean cu 15.000 de lei, cei doi medici care au fost de gardă la UPU pe durata prezenţei pacientului în Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu cu câte 3.000 de lei fiecare, iar medicul de gardă de pe ambulanţă, care nu l-a însoţit pe pacient la Bucureşti, cu 1.500 de lei. Sancţiunile vor fi aplicate de către personalul împuternicit din cadrul DSP Giurgiu", a spus Raed Arafat.

În ce priveşte conduita terapeutică şi calitatea actului medical, Raed Arafat a spus că Ministerul Sănătăţii va sesiza Colegiul Medicilor Giurgiu, care va derula propria anchetă în acest caz.

Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că raportul Direcţiei de Sănătate Publică la Spitalul din Giurgiu a fost finalizat, fiind identificate probleme organizatorice şi administrative legate de întârzirea cu care baschetbalistul american Hardy Chauncey a fost transportat de la Giurgiu la Bucureşti.

Întrebat dacă la Giurgiu au fost şi erori medicale, ministrul a răspuns că acest lucru este posibil. "Da, e posibil să fi fost şi erori medicale", a susţinut Ladislau Ritli.

Baschetbalistul american Hardy Chauncey (23 de ani) de la CSS Giurgiu a murit, duminică, la scurt timp după ce a fost operat la Spitalul "Bagdasar-Arseni" din Bucureşti, unde a fost adus în urma unei agresiuni petrecute într-un local din Giurgiu, la câteva ore de la câştigarea meciului cu Dinamo. În noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 4.00, un coechipier al baschetbalistului l-a găsit pe acesta căzut în zona ringului de dans din localul "Emotione", în stare de inconştienţă.

Potrivit unor surse judiciare, un bărbat a apelat, duminică, la ora 4.15, numărul unic de urgenţă 112 pentru a anunţa că este o persoană căzută într-o discotecă, acesta spunând că nu ştie ce s-a întâmplat, "a căzut".

Concluziile preliminare ale raportului de autopsie în cazul sportivului arată că decesul a survenit unui traumatism puternic, soldat cu hemoragie masivă şi fractură craniană.

"În urma autopsiei s-a stabilit că moartea sportivului a fost violentă, cauzele medicale ale decesului, înscrise şi în certificatul medical constatator al decesului, indică drept cauză imediată insuficienţa cardio-respiratorie acută", a declarat pentru MEDIAFAX Cristian Curcă, director medical la Institutul Naţional de Medicină Legală.

Conducerea Spitalului Judeţean Giurgiu a dispus începerea unei anchete interne în cazul baschetbalistului Hardy Chauncey pentru a se stabili dacă s-a respectat protocolul la Unitatea de Primiri Urgenţe, iar Colegiul Medicilor Giurgiu s-a autosesizat în acest caz, începând propria verificare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici