Spitalul Judeţean Vaslui a rămas fără vaccin antirabic, aşa că pacienţii muşcaţi de animale sunt expuşi riscurilor

Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui a epuizat în totalitate vaccinul antirabic astfel încât cei care sunt muşcaţi de animale şi ajung la spital pentru imunizare împotriva rabiei, o boală mortală, sunt expuşi unor mari riscuri, situaţie recunoscută chiar de către conducerea unităţii spitaliceşti.

249 afișări
Imaginea articolului Spitalul Judeţean Vaslui a rămas fără vaccin antirabic, aşa că pacienţii muşcaţi de animale sunt expuşi riscurilor

Spitalul Judeţean Vaslui a rămas fără vaccin antirabic, aşa că pacienţii muşcaţi de animale sunt expuşi riscurilor (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Niciun vasluian muşcat de câine, şobolan sau alt animal nu mai este imunizat împotriva turbării dacă ajunge la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, după ce unitatea spitalicească a epuizat toate dozele de vaccin antirabic pe care le mai avea pe stoc.

În aceste condiţii, pacienţii muşcaţi de animale sunt expuşi unor mari riscuri, lucru recunoscut chiar de conducerea SJU Vaslui, mai ales că rabia este o boală mortală, iar imunizarea se face în maxim 72 de ore de la muşcătură.

"Din păcate, nu mai putem respecta protocoalele şi să vaccinăm antirabic pacienţii care ajung la noi la spital muşcaţi de animale. Sunt riscuri mari, dar nu avem ce face. Am luat legătura cu mai toate spitalele din ţară şi nimeni nu mai are astfel de vaccin pe stoc. Situaţia a fost adusă la cunoştinţă şi celor de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), să găsească ei soluţii. Noi am găsit la un depozit vreo cinci cutii cu vaccin şi sperăm să ne fie trimise în câteva zile. Până atunci, pacienţii care ajung la spital sunt luaţi în evidenţă şi când vor sosi vaccinurile îi contactăm telefonic să vină să se imunizeze împotriva rabiei", a declarat, joi, directorul medical al SJU Vaslui, Lelia Croitoru.

Pe de altă parte, conducerea DSP Vaslui susţine că a informat Ministerul Sănătăţii cu privire la situaţia existentă la SJU Vaslui, însă nu a primit niciun răspuns concret până acum.

"Ministerul a solicitat spitalelor necesarul de vaccin antirabic până la sfârşitul lunii deoarece ar dispune de 10.000 de doze. Dacă ar fi să se împartă echitabil pe judeţe, nouă ne-ar reveni vreo 240 de doze, adică 80 de fiecare spital din judeţ. Însă, până acum, ministerul nu ne-a comunicat când vor fi trimise aceste doze în teritoriu", a precizat directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Potrivit sursei citate, situaţia nu este cu mult diferită nici la Spitalul de Urgenţă Bârlad, unitate care mai dispune doar de câteva doze de vaccin antirabic, folosit numai în cazurile cele mai deosebite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici